Nieuws

Het project ‘De Karel Doorman’ in Rotterdam van Ibelings Van Tilburg Architecten betreft de renovatie van het winkelgebouw Ter Meulen, vlak na de oorlog door van Den Broek en Bakema ontworpen. De oudbouw is gerenoveerd en op het bestaande Ter Meulen pand is een glazen woongebouw verrezen tot 70 meter hoog, waarin zich 114 appartementen bevinden. De nieuwbouw bestaat vanaf de veertiende verdieping uit twee torens met daartussen een beschutte daktuin en krijgt een sterk beeld door een glasgevel. De glazen buitenhuid heeft een vitrageachtige print, op het glas aangebracht door middel van zeefdruktechniek. Achter de glasgevel bevinden zich de loggia’s en galerijen. De gevel van de appartementen zelf is bekleed met Oregon Pine houten delen. In de uitvoering is gestreefd naar een maximale prefabricage. Het project is genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs 2013.

De Karel Doorman is een bijzonder project omdat de nieuwbouw letterlijk op de kolommen en fundering van het bestaande gebouw is gezet. Slechts twee betonnen liftschachten die tevens de stabiliteit verzorgen zijn toegevoegd. De bouwmethodiek is voor Nederland onconventioneel, omdat de hoofdconstructie van staal is en het gebruik van zware steenachtige materialen is vermeden. Het bestaande gebouw is zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke staat teruggebracht en krijgt weer drie winkellagen. Het gebouw is voorzien van parkeren op de tweede verdieping en op het dak van het voormalig Ter Meulen pand. Meer informatie: www.ibelingsvantilburg.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.