Nieuws

Het appartementenblok De Karel Doorman (foto) aan het binnenwegplein in Rotterdam heeft de publieksprijs van De Nederlandse Bouwprijs in de wacht gesleept. De jury noemt het gebouw een prachtig voorbeeld van binnenstedelijke verdichting. Door de innovatieve aanpak is veel op grondstoffen bespaard. De Nederlandse Bouwprijzen werden vorige week in Utrecht uitgereikt tijdens het Gala voor de Nederlandse Bouw.

‘De Karel Doorman’ in Rotterdam van Ibelings Van Tilburg Architecten betreft de renovatie van het winkelgebouw Ter Meulen, vlak na de oorlog door van Den Broek en Bakema ontworpen. De oudbouw is gerenoveerd en op het bestaande Ter Meulen pand is een glazen woongebouw verrezen tot 70 meter hoog, waarin zich 114 appartementen bevinden. De nieuwbouw bestaat vanaf de veertiende verdieping uit twee torens met daartussen een beschutte daktuin en krijgt een sterk beeld door een glasgevel. De glazen buitenhuid heeft een vitrageachtige print, op het glas aangebracht door middel van zeefdruktechniek. Achter de glasgevel bevinden zich de loggia’s en galerijen.

De jury heeft in totaal 137 inzendingen beoordeeld in vier categorieën. De jury heeft hieruit elf inzendingen genomineerd. In elke categorie wordt De Nederlandse Bouwprijs uitgereikt. Daarnaast kunnen bezoekers van de Internationale BouwBeurs hun stem uitbrengen voor de Publieksprijs. In de Categorie Gebouwen ging de NIOO – KNAW voor het Nederlands Instituut voor Ecologie, ontworpen door Claus en Kaan Architecten, er met De Nederlandse Bouwprijs vandoor. De nieuwbouw is een combinatie van een hoofd- en bijgebouwen. Het gedachtegoed van de cradle-to-cradle is als basis gebruikt. De jury spreekt van een krachtige, architectonische articulatie. De jury noemt de keuzes  op het punt van duurzaamheid ‘vernieuwend’. Zo wordt zonne-energie uit planten onttrokken. Het NIOO – KNAW gebouw was vorig jaar ook genomineerd voor de Glas Award. Meer informatie over de Karel Doorman: www.ibelingsvantilburg.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.