Nieuws

Steeds meer kloosters in Nederland hebben te maken met leegstand. De laatste kloostergemeenschappen zullen binnen afzienbare tijd bijna allemaal hun gebouwen verlaten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed adviseert over nieuwe mogelijkheden voor deze historische gebouwen en die bieden kansen voor vlakglas, zoals herstel en isolatie van de veelal gebrandschilderde ramen.

Met ‘Een toekomst voor kloosters’ wordt een praktische handreiking geboden aan gemeenten, provincies en hun adviseurs hoe om te gaan met transformatie en herbestemming van deze vaak grote en niet altijd gunstig gelegen gebouwen en complexen. Voor eigenaren, architecten en ontwikkelaars bevat de brochure inspirerende voorbeelden en tips. De wereld rondom kloosters is in een hoog tempo veranderd. Niet alleen door ontkerkelijking, maar ook doordat veel functies die oorspronkelijk door kloosterlingen werden uitgeoefend nu door anderen worden vervuld. De resterende kloostergemeenschappen in Nederland zijn gedecimeerd en sterk vergrijsd. Aan de taken die zij ooit uitoefenden is ook nu nog behoefte. Te denken valt aan functies als hospice, zorg en wonen voor ouderen, scholen of een functie in de buurt zoals buurthuis of cultureel centrum. De gebouwen zijn over het algemeen met veel zorg en aandacht voor detail ontworpen. Ook gaat het bij kloosters vaak niet alleen om een complex van gebouwen, maar ook om een kloostertuin met tal van functies zoals een begraafplaats of een moestuin. Dit maakt het herbestemmen ervan tot een bijzondere opgave.

Een aantal kloosters is al succesvol herbestemd. Het Constantinianum in Amersfoort is als klooster met school voor het hoger onderwijs gebouwd in 1952-1957. Na het vertrek van de paters functioneert dit monument uit de periode van de Wederopbouw als leerhotel en scholengemeenschap. Er is veel te doen geweest over de herbestemming van klooster Sint Catharinadal in Breda tot casino. Passend of niet passend, de nieuwe functie is duurzaam en grijpt ruimtelijk niet in de oude structuur in. Nog een mooi voorbeeld van een geslaagde herbestemming is het kloosterhotel Zin in Vught. ‘Een toekomst voor kloosters’ is de achtste uitgave in deze publicatiereeks, die inspirerende praktijkvoorbeelden, een overzicht van wet- en regelgeving, subsidiemogelijkheden en nuttige adressen bevat. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed wil met deze publicatie bijdragen aan de nationale opgave om historische gebouwen een nieuw toekomstperspectief te geven. Meer informatie: www.cultureelerfgoed.nl

1 reactie op “Herbestemming kloosters kansrijk voor vlakglas

  1. Mike Willems schreef:

    Mooi artikel. Het klooster / dorpshuis $in Zijtaart is hier een perfect mooi voorbeeld van. Een multifunctioneel dorpshuis met scholen, vergaderruimten, kinderopvang, en zelfs een zaal met podium.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.