Nieuws

Atelier Roland Holst in het Brabantse Achtmaal is voor de tweede maal gerenoveerd en ook nu is Stratobel Classico monumentenglas toegepast. Nederlands eerste vrouwelijke architect Margaret Staal-Kropholler ontwierp het atelier in 1918 in opdracht van beeldend kunstenaar Richard Roland Holst. Het atelier staat op de Oude Buisse Heide, het landgoed waar het vakantiehuis van Holst en zijn vrouw stond, de dichteres Henriëtte Roland Holst-Van der Schalk. Het landgoed, de boerderij en het atelier zijn in eigendom van Natuurmonumenten die het landgoed in 1945 geschonken kreeg van Henriëtte die daar wel tot het eind van haar leven is blijven wonen.

In april 2011 ging de kunstenaarswerkplaats met rieten dak  door brandstichting in vlammen op. Dit was kort nadat de restauratie van het rijksmonument uit 1919 was voltooid. Voor schildersbedrijf De Verfmolen uit Zundert, die de monumentale beglazing plaatste, zat het werk er net op toen het noodlot toesloeg. Omdat het atelier een rieten dak had, was de brand heftig en verwoestend. Het enige wat na afloop nog overeind stond, waren enkele muren en het glas. Tijdens de eerste renovatie is het monumentenglas Stratobel Classico geplaatst. Dit is hedendaags geproduceerd glas dat voldoet aan de moderne eisen en met een zekere mate van vertekening waardoor het uitstekend past binnen de bouwstijl van een monumentaal pand zoals het atelier. ‘We hebben al het glas vervangen na de brand’, vertelt Johan Everaerts van De Verfmolen. ‘Het glas is gelaagd met een folie, door de hitte van de brand treedt er verkleuring op, vandaar dat overal nieuw glas is geplaatst.’  Het atelier is in opdracht van Vereniging Natuurmonumenten uit ‘s-Graveland in 2012 weer helemaal in ere hersteld. Volgens aannemer Braspennings is dit keer het origineel zelfs meer benaderd dan voor de brand. Architect van het werk is Bureau Fritz uit Bussum. Meer informatie: www.yourglass.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.