Productnieuws

In het nieuwe gemeentehuis van fusiegemeente Lansingerland is op bijzondere wijze SGP folie toegepast. In de nieuwbouw zijn 4,3 meter overspannende daklichten te vinden waarvan het glas met de folie is gelamineerd. Arie Boerefijn van BRS Building Systems uit Moerkapelle dat de daklichten engineerde en produceerde, bevestigt: ‘We hebben eerder wel projecten aangeboden met SGP, maar dit is voor ons de eerste keer dat het ook uitgevoerd wordt.’ De SGP folie kwam in beeld omdat het vooral beter presteert wanneer de beglazing voor langere tijd belast wordt. Architect Hans van Heeswijk zocht de grenzen op van wat momenteel mogelijk is, maar een rond daklicht met een diameter van ruim 4 meter uit één stuk is niet te realiseren. Het meest dichtbij komt één centrale ruit met aan weerszijden twee halve maantjes die de cirkel rondmaken. BRS werkte dit idee verder uit. Boerefijn: ‘Bepalend voor de benodigde sterkte is de overspanning en daarbij mag de ruit niet te veel doorbuigen. Anders komt de randafdichting van de isolatieruit onder spanning te staan en kan de ruit lek slaan.’

De fusiegemeente bouwde een gemeentehuis dat niet alleen betaalbaar en duurzaam maar ook interessant en functioneel is. De centrale hal doet denken aan een duizendmaal uitvergroot horlogeraderwerk. De ronde raadzaal kreeg liggende gebogen glasstroken. De ramen in de bestuurskamer zijn iets gekanteld om echo’s te voorkomen. In de komende uitgave van Glas in Beeld die morgen verschijnt een uitgebreide reportage over de nieuwbouw. Nog geen abonnee? Klik hier voor het opvragen van een proefexemplaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.