Nieuws

Architectenbureau Broekbakema heeft in een studie over toekomstige stedelijke ontwikkelingen een vernieuwend concept bedacht. ‘Green Living City’ is een duurzame, stedelijke leefomgeving waarbij stad en ‘groen’ hand in hand gaan. Hoewel het in deze conceptfase te vroeg is om in detail over materiaalgebruik te spreken, is al wel duidelijk dat vlakglas een voorname rol zal gaan spelen in deze duurzame stad van de toekomst. De hoogte van de stad, evenals de scheiding van functies en de combinatie met groen maakt dat wanneer de stad ooit werkelijkheid wordt, hoogwaardige typen vlakglas zullen worden gevraagd.

De studie, die in samenwerking met DGMR, ABT, Greenwave Systems, 4Building en Atelier Quadrat tot stand is gekomen, laat zien dat wonen, werken én recreëren in een hoog stedelijke leefomgeving comfortabel en efficiënt gecombineerd kunnen worden. Green Living City pleit voor het intensiveren van de bestaande stad door de hoogte in te gaan, in plaats van de stad steeds verder naar buiten toe uit te breiden. De stad wordt letterlijk in verticale zin ontwikkeld door een mix aan functies te stapelen, inclusief de openbare ruimte.

Het concept van Green Living City is gebaseerd op een duurzame en permanente structuur van grote ‘supervloeren’ als groene openbare ruimte met daarop flexibel invulbare en veranderbare ‘pockets’. Deze pockets bevatten de verschillende functies, zoals wonen, werken en vrijetijdsbesteding. Het concept maakt het mogelijk om functies van een, twee of drie lagen in het gebouw onder te brengen, van woning tot kantoor en van sporthal tot theater. Het is uitermate geschikt om toe te passen op verschillende locaties en op allerlei schaalgrootten (S,M,L of XL), in uiteenlopende ontwerpen.

Erik van Eck, architect-directeur Broekbakema: ‘Green Living City staat voor een stedelijke vitaliteit en toekomstbestendigheid. Het is een levend organisme dat flexibel kan inspelen op de veranderende behoeften van een stad. De kracht van het concept is de toepasbaarheid ervan op elke denkbare plek. En met ‘BREEAM Outstanding’ scoort dit gebouwconcept de hoogst haalbare beoordeling als het om duurzaamheid gaat.’ Paul van Bergen, directeur/adviseur DGMR Adviseurs: ‘Dit concept is ‘Duurzaamheid 2.0’, een gebouwde, verticale stad met een levendige mix aan mogelijk te huisvesten functies, zoals: wonen, werken, zorg, onderwijs en sociale activiteiten. Dit concept verslaat de bestaande duurzaamheidsmodellen en stelt een nieuwe norm op het gebied van people, planet, profit en prosperity.’ Sander van Eerden, raadgevend ingenieur en directeur Constructies bij ABT: ‘Het constructie­principe voor de supervloeren bestaat uit een zware staalstructuur met een hoge draagkracht waarop eenvoudig een, twee of drie lagen kunnen worden opgebouwd. Daarnaast fungeren de supervloeren als installatievloer en brandscheiding voor het compartiment dat zich erboven bevindt.’ Meer informatie:  www.broekbakemalab.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.