Productnieuws

In het nieuwe Kunstmuseum bij de Staatsuniversiteit van Michigan is Lumira silicium aerogel toegepast in de daklichtsystemen van Okalux. De ‘innovatieve technologie die daglicht isoleert is de lichtste en best isolerende vaste stof ter wereld en wordt met een U-waarde tot 0,28 W/m2K ook wel bevroren rook genoemd’, aldus producent Cabot.

Het Kunstmuseum is een indrukwekkende sculptuur van hoekig roestvrij staal en glas. De serie plooien heeft gezorgd voor een zeer opmerkelijk gebouw dat verandert wanneer bezoekers er langs en doorheen lopen – wat veel nieuwsgierigheid opwekt maar nooit alles laat zien. Het gebouw biedt meer dan 4.270 vierkante meter ruimte voor het exposeren van kunstwerken. De Staatsuniversiteit van Michigan is één van de grootste universiteiten in Noord-Amerika. Het museum, dat werd gebouwd om de uitgebreide kunstcollectie van de universiteit te huisvesten en als aanvulling op de bestaande gebouwen voor onderzoek en onderwijs, werd mogelijk gemaakt door een donatie van de Amerikaanse miljardair Eli Broad. De ontwerpcompetitie werd gewonnen door de architect en winnaar van de Pritzker Prijs, Zaha Hadid uit Londen. Het museum werd in november 2012 geopend.

Bezoekers komen binnen in een hal van drie verdiepingen hoog met prettig, gedempt daglicht dat binnenkomt via een dakraam boven de kenmerkende trap die alle verdiepingen van het museum met elkaar verbindt. Hier hebben de architecten speciale aandacht besteed aan het ontwerp van het dakraam, niet alleen aan hoe deze eruit ziet en de gelijkmatige diffusie van licht, maar ook aan de hoge isolatiecapaciteit van het glas. Het Okagel glasbekledings- en daklichtsysteem, gefabriceerd door Okalux in Duitsland, is gevuld met Lumira silicium aerogel. Naast het besparen van energie, heeft Lumira hoge externe warmte- en geluids-isolatie-eigenschappen. Het wordt overal ter wereld veelvuldig gebruikt voor alle soorten projecten waar optimaal daglicht en energie-efficiëntie plus een hoge mate van gebruikscomfort zijn vereist. Lumira (voorheen bekend onder de naam Nanogel) is een hydrofobe aerogel die in de vorm van doorschijnende deeltjes wordt geproduceerd. Elk deeltje bestaat voornamelijk uit lucht, soms tot wel 95 procent wat de overdracht van warmte door het materiaal sterk afremt. De aerogel wordt door de Cabot Corporation geproduceerd en in Europese bekledings- en daklichtsystemen gebruikt, zoals in glas-, polycarbonaat- en vezelglassystemen. Meer informatie: www.cabotaerogel.com

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.