Nieuws

Met het gunnen van de nieuwbouw van het European Patent Office (EPO) in Rijswijk aan het TBI-consortium is een van de grootste Nederlandse bouwprojecten voor de komende jaren een feit. Het project is niet alleen bijzonder door zijn grootte. Het gebouw wordt opgeleverd met een uniek concept: in het ontwerp is een dubbelwandige glasgevel voorzien met een onderlinge afstand van 8 meter. Het gebouw wordt uitgevoerd met een staalconstructie en veel glas, naar een ontwerp van de gerenommeerde architectenbureaus Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam).

Het EPO is de grootste internationale instelling in Nederland, met 3.000 werknemers. De nieuwbouw van 80.000 vierkante meter gaat circa 1.750 medewerkers huisvesten. Een consortium van vier TBI-ondernemingen won de internationale competitie: J.P. van Eesteren (bouw), HEVO (tender/projectmanagement), Croon (elektrotechnische installaties) en Wolter & Dros (werktuigbouwkundige installaties). ‘Voor die samenwerking is gekozen omdat het European Patent Office de opdracht als ‘design and construct’ in de markt heeft gezet. Door de integraliteit van het project zijn we van meet af aan met elkaar opgetrokken. Zo kunnen we optimaal gebruikmaken van de toegevoegde waarde die samenwerking tussen bouw en installatietechniek biedt’, zegt projectleider Ronald Elshout van J.P. van Eesteren.

Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Daardoor lijkt de constructie te worden opgetild door de omgeving. Medewerkers en bezoekers lijken door  ‘het water’ de entree van het nieuwe gebouw binnen te wandelen, doordat de entree lager is gesitueerd dan het wateroppervlak. De integrale samenwerking heeft volgens TBI tot een aantal opmerkelijke innovaties geleid op het gebied van klimaatbeheersing, verlichting, akoestiek en duurzaam energiegebruik. Deze worden toegepast met de dubbele glasgevel aan de zuidzijde die op circa 8 meter afstand van de eigenlijke gevel wordt gebouwd. Zo wordt in de gevel een binnentuin gecreëerd die zorgt voor natuurlijke ventilatie. Aan de noordzijde is vooral de reflectie van de watermassa op de gevel zichtbaar. Daglicht dat door het water wordt geflecteerd, wordt via de gevel opgevangen en gedoseerd doorgelaten. Voor warmte en koeling maakt het kantoor gebruik van warmte- en koudeopslag in de bodem met warmtepompen. De EPC-waarde ligt daarmee op circa 30 procent onder de normen van het Bouwbesluit’, aldus TBI.

Het gebouw wordt gesitueerd op een kavel naast het bestaande kantoor van het EPO. Daarom resteert er bijna geen ruimte meer op de bouwplaats en zal er veel prefab worden gewerkt. De start bouw wordt verwacht in 2014. Het totale project neemt vijf jaar in beslag. Meer informatie: www.jpvaneesteren.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.