Nieuws

Het is al weer een paar maanden terug dat Prinses Beatrix het vernieuwde Museum De Fundatie in Zwolle opende. De bijzondere dubbelgekromde glaspui, gemaakt door BRS Building Systems, is echter reden er alsnog bij stil te staan.

In een jaar bouwtijd is het neoclassistische gebouw van De Coninck uit 1838 uitgebreid met een futuristisch volume op het dak van het voormalig Paleis van Justitie. Door de solitaire positie op de grens van dichte binnenstad en groene singels was een opbouw op het dak de enige mogelijkheid tot uitbreiding, zonder de symmetrische monumentaliteit van het gebouw aan te tasten. Voor deze futuristische opbouw heeft BRS de glaspui gerealiseerd die zorgt voor een uniek uitzicht over de binnenstad van Zwolle. De dubbelgekromde vorm is uitgevoerd in driehoekige glaspanelen die aan de verticale staanders bevestigd zijn door de voor dit project ontworpen glasuithouders. De opbouw heeft de vorm van een zuivere ellipsoïde, een afgeleide van een bol waarin zowel de plattegrond als de langs- en dwarsdoorsneden ovaalvormig zijn. Het gedeelte van de ellipsoïde dat opgebouwd is uit glas, bevat daarmee veelal panelen met unieke afmetingen. Daarnaast komen de glaspanelen op iedere staander zowel horizontaal als verticaal iedere keer onder een andere hoek aan. In de voorbereiding heeft BRS zorgvuldig bewaakt dat het eindresultaat niets van al deze geometrische complexiteit onthult, hetgeen heeft geresulteerd in een uiterst strakke doorzetting van de ellipsoïde vorm.

Totaal zijn in de glaspui 144 glasplaten gebruikt in 85 soorten panelen. De ellipsoïde vorm heeft ervoor gezorgd dat de glasplaten niet gelijk in grootte zijn, zoals bij een zuivere bolvorm wel het geval zou zijn. De verschillende platen variëren minimaal ten opzichte van elkaar; het gaat telkens om enkele millimeters en tienden van graden. Het glas is onder de ‘nullijn’ (horizontale hartlijn ellipsoïde) aan de buitenzijde gelaagd, boven de nullijn is het gelaagde glas aan de binnenzijde toegepast. De samenstelling is dan ook respectievelijk  55.2[16]8 en 8[16]55.2. Meer informatie: www.brs.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.