Nieuws

Het stationsgebouw van CS Utrecht krijgt een bijzondere glasgevel bestaande uit een glazen gordijn van ellipsvormige buizen die hangen aan de stalen dakconstructie. De relatief grote glaspanelen van gelamineerd doorvalveilig glas zijn met RVS spiders verbonden aan de elliptische buizen. Toegepast glas: 88.2 gelamineerd gehard glas van Scheuten Glas met een zonregulerende coating (AGC Sunergy clear) en zogenaamde ‘anti-doorloop zeefdruk’. Het ontwerp is van Benthem Crouwel Architects.

De gevel met structurele beglazing is van de hand van BRS Building Systems uit Moerkapelle. In haar nieuwsbrief zegt BRS over de gevel en het glazen gordijn: ‘Een complexe opgave was het opvangen van de bewegingen die in de constructie kunnen plaatsvinden. Tijdens de montage en in de gebruik fase zal de staalconstructie vervormen onder invloed van eigen gewicht, wind- en sneeuwbelastingen en temperatuursverschillen. Hierdoor is het nodig dat de glazen gevel al deze bewegingen kan opvangen. Dit komt tot uiting in de speciale details die zijn ontwikkeld. Het is nodig gebleken om de staalconstructie een voorbelasting te geven en deze geleidelijk te verminderen gedurende het monteren van het glas. Het realiseren van de glazen envelop om de terminal zal in fasen de komende jaren plaatsvinden.’ Naast de gevel levert BRS alle liftbeglazingen en de automatische schuifdeuren in de entrees. Meer informatie: www.brs.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.