Nieuws

Octatube uit Delft heeft de opdracht gekregen voor het technisch ontwerp, de engineering, de productie en de installatie van alle glazen gevels, daken, vloeren en buitentrappen van het Botín Centrum in de haven van Santander. Het gebouw is ontworpen door Renzo Piano Building Workshop in samenwerking met Luis Vidal + Architects en ‘zal een nieuw internationaal en cultureel icoon worden aan de noordkust van Spanje’. Uitkragend boven de zee en gelegen aan een groot park zal het ruimte bieden aan kunst, cultuur en educatieve activiteiten van de gelijknamige stichting.

Het ontwerp wordt gekenmerkt door twee grote afgeronde volumes die verbonden zijn door middel van glazen loopbruggen. De grootste daarvan heeft een vrije uitkraging van bijna 10 meter boven het water. Totaal zal circa 6.000 vierkante meter glazen gevelbekleding worden toegepast. Zo is er op de begane grond een grote transparante gevel gepland met glazen vinnen, die aansluit op het grote schuin aflopende gebouwvolume. De gebouwvolumes zelf hebben aan beide kopse zijden dubbele huidgevels van duplex RVS en structurele beglazing. Boven één van de museumruimtes is een groot daklicht geïntegreerd voorzien van lamellen.

De Italiaanse architect Renzo Piano is bekend van zijn projecten met Richard Rogers en Peter Rice in de jaren ‘70 en ‘80. Bekende werken van hem zijn onder andere het Centre Pompidou in Parijs, NEMO in Amsterdam, Zentrum Paul Klee in Bern, het gebouw voor de New York Times en The Shard in Londen. De relatie tussen Octatube en Piano gaat ver terug. Voor de oprichting van zijn eigen bedrijf liep Mick Eekhout in 1970 als jonge architect stage bij Renzo Piano Building Workshop. De Botín Stichting is de grootste private stichting in Spanje en heeft als doel de economische, sociale en culturele ontwikkeling van de maatschappij te stimuleren. De stichting wordt voorgezeten door Emilio Botín, die ook bestuursvoorzitter is van Banco Santander. Voor deze bank heeft Octatube in 2005 een rond glazen dak gerealiseerd en in 2009 is een grote glazen kubus gebouwd voor het hoofdkantoor van de bank in Madrid. Het Botín Centrum zal in de zomer van 2014 worden opgeleverd. Meer informatie: www.octatube.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.