Nieuws

De brandwerende beglazing van de nieuwbouw van Cofely in Rotterdam is vervangen door nieuw ‘vertekeningsvrij’ glas. Opdrachtgever en architect vonden de vertekening van de buitengevel met Contraflam Lite (gehard glas voorzien van opschuimende gel) te storend. Ondanks dat het brandwerende glas aan alle normen voldeed, kwam Vetrotech Saint-Gobain ontwikkelaar OVG, opdrachtgever Cofely en JHK Architecten tegemoet door de levering van glas met een hogere optische kwaliteit.

Na oplevering van de nieuwbouw bleek dat de brandwerende beglazing van de nieuwbouw van Cofely een storende vertekening van de strakke architectonische lijnen veroorzaakte. Architect Joost Wetzel: ‘Wanneer je naar het glas toeliep, of erlangs, zag je het uitzicht vervormen.’ Over de visuele en esthetische aspecten van brandwerend glas vertelt Mark van Tilborg, adviseur van Vetrotech: ‘Dit type brandwerende beglazing is gehard en daarin zit altijd wat welving. Dat kan vertekening veroorzaken, zeker bij de forse afmetingen in dit gebouw. Toepassen van brandwerend glas in een buitengevel met een sterke uitzichtfunctie is zeldzaam. En met een uitzicht op een bos of een landschap zou een eventuele vertekening minder snel in het oog springen dan hier met zicht op de horizontale kades en strakke architectonische lijnen. Die optische eigenschappen zijn bekend en geaccepteerd en het glas voldeed ook aan de bouwregelgeving en kwaliteitseisen.’

Toch vonden OVG, Cofely en JHK de vertekening storend en ongewenst. Partijen wisten een oplossing te vinden door het glas te vervangen. Van Tilborg: ‘Met een aangepast productieproces met meer controle op de harding en vermindering van de doorvoercapaciteit in de oven kunnen we de vertekening minimaliseren. Het al geplaatste glas is dus verwijderd en door ons is brandwerend glas met een hogere optische kwaliteit geplaatst.’ In het project is totaal ruim 400 vierkante meter brandwerend glas toegepast: Vetrotech Contraflam Lite Climaplus EW 30 (360 m2) en Security Glass Vetrotech Contraflam Lite EW 30 Stadip Protect P4A (46 m2). Vetrotech roept bouwpartijen op om zich in een vroeg stadium te laten informeren over de eigenschappen en mogelijkheden van brandwerende beglazing. Is het minimale niveau van de norm voldoende of stelt men hogere of bijkomende eisen? Duidelijk is dat samenwerken in het beginstadium tegenvallers in een later stadium kan voorkomen.

Van Tilborg: ‘Het is jammer als niemand zich tijdig realiseert dat die bekende vertekening in deze toepassing storend zou zijn.’ Voortaan al het brandwerende glas met de aangepaste methode produceren is ook geen oplossing: ‘Het glas wordt er wel iets duurder van, terwijl voor de meeste toepassingen het normaal geproduceerde glas al ruimschoots aan de optische en esthetische verwachtingen en eisen voldoet.’ Van Tilborg concludeert tot slot dat Vetrotech Saint-Gobain brandwerende beglazing met een minimale vertekening prima kan produceren, maar ‘men moet zich wel realiseren dat dit boven de eisen van de bouwregelgeving uitgaat. En in dit geval is het gebruik van brandwerend en isolerend veiligheidsglas in grote afmetingen uniek in combinatie met de toepassing en het uitzicht.’ Meer informatie: www.vetrotech.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.