Nieuws

Het Flevogebouw in Zwolle is mede door het isoleren van de gebouwschil gerenoveerd tot een energiezuinig monument. In de gevel zijn 68 Methermo isolerende achterzetramen van Metaglas uit Tiel toegepast, waarvan een aantal brandwerend is uitgevoerd. De achterzetramen zijn aan de binnenzijde van de bestaande ramen geplaatst zodat het gevelbeeld onveranderd blijft. De ramen zijn voorzien van HR++ isolatieglas en hebben een dikte van 21 millimeter.

Het Flevogebouw werd in 1897 gebouwd als ambachtsschool en huisvestte later onder meer rijks- en gemeentelijke diensten. Een aantal jaren geleden kocht Bemog Projectontwikkeling het monumentale pand met de intentie het te veranderen in een luxe appartementengebouw. Door het instorten van de woningmarkt veranderde deze visie en besloot Bemog het pand zélf in gebruik te nemen en te gebruiken als voorbeeldproject voor duurzame renovatie. De ambitie: een energieneutraal kantoor realiseren in een gemeentelijk monument van ruim een eeuw oud. Uiteindelijk is het energieverbruik met 61 procent verminderd. Een goed geïsoleerde gebouwschil is de eerste stap op weg naar zo min mogelijk energieverbruik. Uitdaging was alle benodigde maatregelen voor energiereductie te nemen, zonder de monumentale buitenzijde van het pand te veranderen. Daarom is alle isolatie aan de binnenzijde van het pand aangebracht. Ook de oorspronkelijke kozijnen en de hoge ramen moesten intact blijven, terwijl juist daar veel winst viel te behalen moest worden ten aanzien van de thermische isolatie. Daarnaast moesten er brandwerende maatregelen worden genomen. De enige mogelijkheid om aan al deze voorwaarden te voldoen was het toepassen van isolerende en brandwerende achterzetramen, aldus Metaglas. Meer informatie: www.metaglas.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.