
Meer dan 600 bezoekers, uit (of gerelateerd aan) jeugdzorg, welzijnsinstellingen, ziekenhuizen, justitiële inrichtingen, serviceflats en woningcorporaties namen deel aan de beurs ‘Brandveiligheid in de Zorg' van TNO die plaatsvond op dinsdag 30 november. Deelnemer Vetrotech Saint-Gobain blikt tevreden terug.
Net als in de zorg staat bij brandveiligheid de mens centraal. Ook hier luidt het motto: voorkomen is beter dan genezen. Bij gebouwen wordt dat vertaald in een uitvoerig preventiebeleid, vastgelegd in Europese regelgeving. Deze normen en richtlijnen hebben betrekking op de functie van het gebouw en bepalen zowel de indeling als de bouwkundige constructie en materialen. Want, mocht er brand uitbreken, dan moet iedereen het pand snel en veilig kunnen verlaten. Zeker in zorggerelateerde instellingen is dat een complexe materie. Al was het maar omdat de zorg en veiligheid van patiënten of bewoners aan anderen zijn toevertrouwd. Niet alleen aan de gebruikers, zoals artsen en verpleegkundigen, maar in een veel vroeger stadium ook aan architecten, aannemers, ontwikkelaars en eigenaren.
Tijdens de beurs ‘Brandveiligheid in de Zorg' liet Vetrotech Saint-Gobain op haar stand de bezoeker kennis maken met brandwerende beglazingen en hun vele toepassingsmogelijkheden. Een twaalftal monsterruiten werden getoond. Hieronder brandwerend glas in combinatie met (stralingswerend) loodglas, instant privacy (Privalite) en lamellen, maar ook de toepassing van diverse kleuren was goed zichtbaar. Dit alles zonder afbreuk te doen aan het eisen- en wensenpakket waardoor gezorgd kan worden voor (brand-)veiligheid in de zorg. Daarnaast verzorgde Vetrotech een workshop ‘Brandwerend glas in zorginstellingen' waar een vijftiental bezoekers plaatsnamen. De workshop ging in op de vraag, of en waarom men brandveilig zou bouwen met specifiek aandacht voor brandwerend glas. Een plattegrond van het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam was leidraad voor waar brandwerend glas dient te worden toegepast. Aan de hand van bouwtekeningen volgde een beschrijving aan welke specificaties het brandwerende glas dient te voldoen op basis van regelgeving, producteigenschappen en dergelijke. Ook werd ingegaan op praktijkfouten, de ‘Healing Environment' en diverse zaken die leiden tot kostenbesparingen. Meer informatie: www.vetrotech.nl