Nieuws

De Rotterdam is het grootste gebouw van Nederland. Om dit gebouw met een hoogte van 150 meter en tot vijfduizend aanwezige personen brandveilig te maken, zijn de Bouwbesluiteisen niet voldoende. Op sommige punten ging men zelfs verder dan de hoogbouwrichtlijn van de Stichting Bouw Research. Bijvoorbeeld met brandwerende beglazing van Vetrotech, die niet alleen aan de EW-eis maar ook aan de zwaardere EI15-eis voldoet, terwijl op de glazen gevels van AGC Interpane naast de eisen voor brandoverslag ook regelgeving op het gebied van zogenaamde plasbranden van toepassing is.

De Rotterdam is niet alleen het grootste gebouw van Nederland het heeft ook de grootste glasgevel. In een artikel in Glas in Beeld (nummer 6 – 2013) over dit imposante gebouw beperken we ons tot brandwerende beglazing, maar aan het benoemen van deze elementengevel, in de fabriek beglaasd en als elementen in de bouw gemonteerd, kunnen we niet voorbij gaan. Gevelleverancier is Scheldebouw Heerlen. AGC Interpane leverde circa 25.000 vierkante meter isolatieglas met HP-coating Ipasol neutral 48/27 in diverse glastypes waarvan de hoofdsamenstelling float 8* 48/27 [16} 66.2. Van dit glas is 1.800 vierkante meter het in het artikel beschreven brandwerende glas Pyrobel 16EG. TGM verzorgde naast de brandwerende delen ook ruim 13.000 vierkante meter aluminium vliesgevel en kozijnen. Het glas hiervoor is geleverd door Scheuten Glas Venlo. Dit betreft Isolide Brilliant zonwerend isolatieglas in diverse samenstellingen. Een groot deel hiervan is extra akoestisch isolerend glas Isolide Phon.

Nog geen abonnee? Vraag hier een proefexemplaar op.

De foto’s in het artikel in Glas in Beeld, zo ook die in dit bericht, zijn van Fotografie Hennie Raaymakers/DAPh voor Vetrotech Saint-Gobain.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.