Productnieuws

  Het Gerechtshof Den Haag heeft geoordeeld dat de NEN-normen waarnaar wordt verwezen in de bouwregelgeving (Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003) geen algemeen verbindend voorschrift worden. Hiermee wordt het vonnis van de Rechtbank Den Haag van 31 december 2008 door het Hof vernietigd.

Het Hof constateert dat NEN-normen niet zijn vastgesteld op grond van een regelgevende bevoegdheid, deze normen veelal geen eisen stellen, maar slechts rekenmethodes zijn, aan NEN-normen niet behoeft te worden voldaan voor zover op andere wijze een gelijkwaardig resultaat wordt bereikt en de NEN-normen voldoende bekendheid hebben. Zij kunnen namelijk worden ingezien en aangeschaft.

Het gerechtshof concludeert dat NEN-normen geen wetten zijn. Normen zijn afspraken, praktische richtlijnen die voor en door de markt zijn gemaakt. Het auteursrecht ligt bij NEN. Normen kunnen tegen betaling worden aangeschaft. Er blijft sprake van een evenredige verdeling van kosten tussen normontwikkelaars en normgebruikers. Het arrest van het Gerechtshof is gewezen in het kader van een civiele procedure die door het bouwadviesbureau Knooble tegen onder andere de Nederlandse staat is aangespannen. Knooble wil gratis de beschikking krijgen over zogenaamde NEN-normen waarnaar in bouwregelgeving wordt verwezen.

De Rechtbank Den Haag stelde eerder in een vonnis van 31 december 2008 dat de bepalingen van het Bouwbesluit 2003 en de Regeling Bouwbesluit 2003, voor zover daarin naar NEN-normen wordt verwezen, niet verbindend zijn. De staat had tegen dit vonnis hoger beroep aangetekend. Het Gerechtshof oordeelt, in tegenstelling tot eerder de Rechtbank, dat de NEN-normen in de bouwregelgeving algemeen geldend zijn en niet bekend hoeven te worden gemaakt overeenkomstig de Bekendmakingswet. Meer informatie: www.nen.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.