Nieuws

Transparant ontwerp protonenkliniek HollandPTC

De Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs (dJGA) heeft het protonencentrum voor Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC) ontworpen. Het ontwerp ademt transparantie en rust. Zo kijk je door de glazen gevel vanuit de centrale ontvangstruimte uit over het voorplein en het water waarmee de kliniek is omgeven. In het behandelingscentrum kunnen kankerpatiënten terecht voor een zeer precieze vorm van bestraling met minuscule geladen deeltjes, zoals protonen. Het Rotterdamse architectenbureau verantwoordelijk voor het bouwkundig en interieurontwerp van het centrum voor protonentherapie in Delft. Specifieke (besteks)informatie over het toe te passen glas kan het bureau nog niet geven, ‘aangezien de aanbesteding bezig is en er dus mogelijk alternatieve oplossingen door aannemers voorgesteld kunnen worden.’

Het Erasmus MC en het LUMC (Leids Universitair Medisch Centrum) werken nauw samen met de TU Delft om eind 2016 het eerste behandelingscentrum voor protonentherapie in Nederland te openen. Het medisch centrum speelt ook een rol in het wetenschappelijk onderzoek naar bestraling met protonen. Het gebouw beslaat circa 7.000 m2. Naar verwachting start medio 2014 de bouw en kunnen patiënten vanaf eind 2016 in HollandPTC terecht. In de protonenkliniek kunnen uiteindelijk jaarlijks circa zeshonderd kankerpatiënten worden behandeld. Het state of the art ontwerp plaatst de modernste hightech apparatuur in een humane omgeving waar patiënten zich op hun gemak kunnen voelen. Het heldere gebouw geeft vorm aan hoogwaardige gespecialiseerde zorg met een menselijke maat, waarbij het welzijn van de patiënt centraal staat. De groene en open ruimtes in het gebouw zorgen ervoor dat er volop daglicht naar binnen komt. Dit komt het herstel en welbevinden van de patiënt ten goede.

HollandPTC beschikt over drie bestralingsruimtes, een aparte bestralingsruimte die gereserveerd is voor onderzoeksdoeleinden, een dagbehandelingsruimte en een buitenterras. Het gebouw is voorzien van een isolerend vegetatiedak dat regenwater buffert en zuivert. Ook dempt dit geluiden van buitenaf, wat bijdraagt aan de serene rust dat het ontwerp ademt. ‘Belangrijk bij het ontwerpen van een bestralingskliniek is dat de patiënt wordt opgevangen in een geruststellende en humane omgeving. De patiënten die hier komen zijn ziek en gespannen. We willen dat de patiënten en hun familie zich op hun gemak voelen in het gebouw, dat was ons uitgangspunt bij het ontwerp’, aldus Rob Bouwmeester, senior architect bij dJGA. ‘We hebben in het ontwerpproces niet alleen goed geluisterd naar de toekomstige gebruikers van het gebouw, waaronder artsen, verpleegkundigen en patiënten, maar ook naar de technici. Hun voorkeuren en wensen zijn verwerkt en afgestemd in het ontwerp.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.