Nieuws

Het Van Gogh Museum in Amsterdam krijgt een indrukwekkende nieuwe glazen entree aan de kant van het Museumplein. Na akkoord van de Raad van Toezicht van het Van Gogh Museum zijn de benodigde bouwvergunningen aangevraagd en na toekenning van de vergunning gaat de bouw binnenkort van start. Het is nog niet bekend welke soorten (gebogen) glas zullen worden gevraagd.

Het schetsontwerp van het open en transparante glazen entreegebouw komt van Kisho Kurokawa Architect and Associates, het bureau van de overleden Japanse architect Kisho Kurokawa die ook verantwoordelijk was voor het ontwerp van de tentoonstellingsvleugel die in 1999 werd geopend. De uitwerking van dit ontwerp door Hans van Heeswijk architecten toont hoe deze vleugel en de nieuwe entree een verrassend nieuw geheel vormen. De nieuwe entree biedt veel voordelen. Zo sluit het Van Gogh Museum met de nieuwe entree optimaal aan bij de andere twee musea aan het Museumplein, want zowel het Stedelijk Museum als Rijksmuseum hebben de ingang verplaatst naar het Museumplein. Door het nieuwe servicegebied worden het Rietveldgebouw en de Kurokawavleugel beter ontsloten. De extra 800 vierkante meter verbetert de bezoekersstroom en biedt meer ruimte voor een goede ontvangst en service aan bezoekers, waardoor het museum beter uitgerust is voor een groeiend aantal bezoekers in de toekomst. Bovendien zijn er meer mogelijkheden voor het organiseren van grotere bijeenkomsten en ontvangsten.

Directeur Axel Rüger van het Van Gogh Museum: ‘De nieuwe entree is een langgekoesterde wens. Een nieuwe toegang en groter servicegebied stelt ons in staat om meer bezoekers goed te ontvangen. Ook sluiten we beter aan bij de andere culturele instellingen die hun entree aan het Museumplein hebben.’ Het museum financiert dit bouwproject grotendeels zelf. Van het totale bouwbedrag van 17 miljoen euro is nu ruim 10 miljoen binnen dankzij eigen financiële middelen en steun van onder meer de BankGiro Loterij, Stadsdeel Zuid, Yanmar, het Elise Mathilde Fonds en diverse stichtingen en particulieren. Rüger: ‘De werving van de overige gelden blijft topprioriteit, daar gaan we onverminderd mee door. Daar heb ik ook alle vertrouwen in, want we zien dat het Van Gogh Museum en nieuwe entreegebouw grote aantrekkingskracht hebben op (potentiële) steungevers. Ik ben blij met het besluit van de Raad van Toezicht waardoor we kunnen starten.’ De bouw van de nieuwe entree wordt gerealiseerd door de Rijksgebouwendienst, de eigenaar van het museumgebouw. Naar verwachting wordt het entreegebouw in de zomer van 2015 opgeleverd. Het Van Gogh Museum blijft gedurende de hele verbouwing open voor publiek.

Artist impressions: Hans van Heeswijk Architecten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.