Nieuws

De meervoudige strafkamer van de Rechtbank te Rotterdam heeft gisteren Pilkington en Scheuten in hoger beroep vrijgesproken van deelname aan het kartel isolerend dubbelglas. Rechtspraak.nl meldt dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) onvoldoende heeft bewezen dat eiseressen hebben deelgenomen aan de gestelde overtreding.

Eind 2010 bestrafte de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) AGC Flat Glass Nederland, Koninklijke Saint-Gobain Glass Nederland, Scheuten Glas Nederland en Pilkington Benelux vanwege vermeende prijsafspraken. De NMa achtte bewezen dat het kartel voor een periode van één jaar en vier maanden (vanaf 18 mei 2004 tot 15 september 2005) verboden prijsafspraken heeft gemaakt over de verkoop van isolerend dubbelglas. De drie eerstgenoemde producenten kregen boetes voor een totaalbedrag van 17.746.000 euro. AGC kreeg geen boete aangezien zij – door middel van een clementieverzoek – het kartel bij de NMa had aangemeld. Saint-Gobain diende pas ná AGC een clementieverzoek in. In ruil daarvoor kreeg de onderneming een korting op haar boete van 30 procent. Pilkington en Scheuten gingen in hoger beroep en in december 2012 werden de boetes van de bedrijven uit respectievelijk Enschede en Venlo naar beneden bijgesteld: de boete van Pilkington van 7,5 naar 4 miljoen euro en die van Scheuten van 2,2 naar 1,6 miljoen. De twee konden vochten echter ook de verlaagde boetes aan en naar nu blijkt uit de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam met succes. De ACM kan nog in beroep gaan maar de verwachting is dat dit niet gebeurt.

De NMa is in 2013 samen met de Consumentenautoriteit en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA) opgegaan in de ACM, onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven. Zoek bij de uitspraken op rechtspraak.nl op de dossiernummers ROT 13/867 en ROT 13/868 voor meer informatie over de uitspraken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.