Nieuws

Monumentale suikerfabriek ‘De Zeeland’ is het grootste gemeentelijke monument in Bergen op Zoom en is door zijn karakteristieke en imposante uitstraling van de fabriekshallen een goed voorbeeld van industrieel erfgoed. ‘De Zeeland’ werd in 1917 gebouwd als suikerfabriek, maar had die functie slechts acht jaar. Volgende eigenaren gebruikten de gebouwen vooral als opslagruimte. Na jarenlange verwaarlozing wordt De Zeeland nu gerestaureerd en herbestemd.

Het herstellen van de aanblik van de gevelopeningen was een van de belangrijkste ingrepen. Er waren foto’s beschikbaar uit de beginjaren met daarop de oorspronkelijke ramen. Helaas konden de gebruikte materialen er niet uit opgemaakt worden. Bij de reconstructie is er samen met architectenbureau Prent en Mies Architectuur voor het interieur met de monumentencommissie, gezocht naar een kozijn dat letterlijk en figuurlijk zou passen in het gevelbeeld.

Drie leveranciers hebben mock-ups geproduceerd en geplaatst. Daaruit is een keuze gemaakt en deze viel op de aluminium Methermo Classic ramen van Metaglas. Ramen met de klassieke uitstraling en die voldoen aan de eisen van nu. Deze nieuwe ramen blijven in stijl met de geschiedenis en zorgen ervoor dat karakteristieken van het oude pand bewaard blijven. Door het slanke en schuin aflopende aluminium profiel ogen deze ramen als het originele staal, maar met de voordelen van aluminium. De nieuwe ramen worden volledig in stijl met de historie gemaakt. Hierdoor blijft de uitstraling van de karakteristieke fabriek ongewijzigd. Totaal worden 112 Methermo Classic ramen geplaatst, voorzien van extra isolerend glas.

‘De Zeeland’ bestaat uit drie gebouwen. De geschakelde hallen van de voormalige fabriek huisvesten destijds verschillende onderdelen van het productieproces voor suiker en werd daarna ontmanteld en herbestemd ten behoeve van defensie voor de opslag van munitie. Het project bestaat nu niet alleen uit de herbestemming van ‘De Zeeland’, maar wordt ook aangevuld met nieuwbouw op dit terrein. In de twee buitenste gebouwen vestigen zich verschillende grote winkelketens; het middelste deel fungeert samen met een nieuw atrium als entree. De buitengevel is inmiddels opgeleverd, naar verwachting is de opening in de loop van dit jaar.

1 reactie op “Methermo Classic voor monumentale suikerfabriek ‘De Zeeland’

 1. Arie Remus schreef:

  Mijnheer,
  Ben bezig een fotoboekje samen te stellen van al de suikerfabrieken van Nederland maar van “De Zeeland” heb ik geen goede foto uit de tijd dat hij nog in werking was.
  Bezit U daar een foto van???? Ik ben lid en vrijwilliger van het suikermuseum en maak daar ook het boekje voor en ik ben nu ok bezig om een onderschrift van deze fabriek te maken, ook van de ander SF van Bergen op Zoom is weinig materiaal voorhanden, het was voor een grote plaats waarschijnlijk niet zo interessant foto’s te maken van deze fabrieksgebouwen omdat er meerdere fabrieken in zo’n stad stonden.
  Hoop dat U wat kunt vinden.
  met vr. gr.
  Arie Remus
  Zevenbergen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.