Nieuws

Rokin Plaza aan het Rokin heeft een ingrijpende metamorfose ondergaan. Van een log kantoorgebouw in grijs prefab beton is door ZZDP Architecten een transparant gebouw gemaakt, passend in de omgeving. AGC Glass Tilburg leverde en monteerde het glas. Aan de metamorfose ging een logistieke krachttoer vooraf, waarin AGC een sleutelrol vervulde. In de gevels is zo’n 2.500 vierkante meter glas verwerkt, waaronder isolatieglas Thermobel TopN+ in verschillende toepassingen: met geharde binnenruit, in semi-structurele uitvoering (met VGG insert) en in structurele uitvoering ten behoeve van de zaagtandgevel. Op de begane grond zijn jumboruiten (14 m2) van tweezijdig gelaagd Thermobel Stratobel Clearvision met TopN+ coating toegepast. Deze ruiten zijn extra helder.

Rokin Plaza huisvest de fraaie flagship store van Forever 21 die op 19 april haar deuren opende. De Amerikaanse modeketen geeft hiermee haar visitekaartje af in Nederland. Voorts wordt in het gebouw een grote winkel van Pull&Bear gevestigd, terwijl op de bovenste verdiepingen kantoren komen. De fraaie gevel met grote glaspartijen nodigt uit tot binnenkijken en binnenkomen. Het pand bestond uit twee gebouwen die aan elkaar waren gegroeid, vertelt architect Adam Smit van ZZDP Architecten. ‘Het pand was te groot en hoog; het klopte niet meer met de gevelwand van het Rokin. Doordat het in schaal is teruggebracht, past het weer in de historische omgeving. Daarbij is het weer opgeknipt in twee verschillende gebouwen, elk met een eigen uitstraling. De betonconstructies zijn aangepast en de drie kantoorverdiepingen zijn vervangen door twee winkelverdiepingen. Het pand heeft een compleet nieuwe schil gekregen. Om aansluiting te vinden bij de belendende gebouwen op het Rokin en de Kalverstraat is er gekozen voor klassieke materialen als gevelbekleding: natuursteen en brons.

De nieuwe buitenschil is gerealiseerd door J.M. van Delft & Zonen in Drunen. Volgens directeur Sander van Delft een uitzonderlijk project: ‘Qua engineering vroeg dit het uiterste van onze creativiteit en inventiviteit. We werkten binnen een bestaande constructie in hartje Amsterdam; daar loopt niets recht. Alles is precies ingemeten. Aluminium, glas en natuursteen moesten naadloos op elkaar aansluiten. De bronzen gevelbekleding – uniek voor Nederland – hebben we in Spanje laten bruineren. Het is een van onze mooiste projecten. We hebben laten zien wat we allemaal kunnen.’

‘Heel uitdagend was de logistiek’, vertelt projectleider Koen Verschuuren van AGC Glass. ‘We werkten op een postzegel binnen een korte bouwtijd. Er was geen bouwplaats en geen opslagruimte op de begane grond: alleen op het dak was beperkte opslagruimte. Van glasproductie tot en met transport en montage: alle fasen zijn op elkaar afgestemd met just-in-time deelleveringen in de exacte montagevolgorde.’

Projectfeiten Opdrachtgever: Rocking Plaza (Emmes Group), Amsterdam. Architectenbureau: ZZDP Architecten, Amsterdam. Aannemer: Bouwcombinatie K. Dekker en Hillen en Roosen vof, Warmenhuizen. Gevelbouwer: J.M. van Delft & Zonen, Drunen. Glasproducent: AGC Glass, Tilburg. Oplevering: eind 2013, ingebruikname voorjaar 2014.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.