Nieuws

Het Prisma, het nieuwe kantoorgebouw van Arcade Wonen, is een nieuw icoon in Naaldwijk van waaruit men kijkt op belangrijke gebouwen in de stad: de watertoren en twee kerken. Optimale transparantie was dan ook een eis in het ontwerp, zowel voor het interieur van het gebouw, als naar buiten toe. In de buitengevels van het Prisma is door AGC Westland uit Maassluis Thermobel Stopray Safir toegepast in verschillende samenstellingen.

Architect John Chan van Wubben.Chan architecten uit Monster: ‘Bij een eerste bezoek aan het braakliggende terrein waar het nieuwe kantoor zou komen, viel ons vooral op dat het een vrij donkere plek was. Dit werd mede veroorzaakt door een fors flatgebouw aan de overzijde. Dat het een licht gebouw moest worden, stond dus al voorop. Vervolgens kwamen we erachter dat je vanuit de plek zicht hebt op een aantal belangrijke gebouwen in de stad. Zo zijn we tot de vorm van het gebouw gekomen. Een glazen gebouw heeft natuurlijk in de uitvoering consequenties, vooral als het gaat om klimaatbeheersing. We hebben daarom voor een dubbele gevel gekozen. Een beproefd concept, dat tevens duurzaam is. In de zomer wordt de warme lucht die de buitenste schil opneemt via luiken in de spouw tussen de twee gevels weggezogen. In de winter dient de buitenste schil als winterjas en zorgt het voor perfecte isolatie. Een bijkomend voordeel is dat we door gebruik te maken van de dubbele gevel geen conventioneel warmtewerend glas, vaak iets donkerder van kleur, nodig hadden. Hierdoor konden we optimale transparantie nastreven. Het gebouw is niet alleen van de buitenkant transparant, ook in het gebouw zelf wilden we zoveel mogelijk openheid creëren. Het atrium in het midden van het gebouw vormt hierbij het centrum. Alle kantoorruimtes worden via deze plek met elkaar verbonden. En met het dak dat automatisch open en dicht kan, brengen we letterlijk licht, iconen en mensen samen. Missie geslaagd.’

Voor de buitenste schil is gebruik gemaakt van enkel gelaagd, doorvalveilig glas Stratobel (88.2 en 10101.2). Dit vanwege de vluchtroutes en glazenwasserbalkons die tussen de twee gevels lopen. De binnenste gevel bestaat uit zonwerend, dubbelglas Thermobel Stopray Safir. Joris van Vleuten, AGC Glass: ‘Om de wens van maximale transparantie te bereiken, hebben we gestreefd naar een zo dun mogelijke samenstelling van deze binnengevel. Dit is gelukt, doordat we samen met de gevelbouwer een zeer slank aluminium profiel met glazen vin hebben ontwikkeld en zo de benodigde stabiliteit van de constructie hebben kunnen waarborgen.’ Het glas kent verschillenden samenstellingen waaronder: 8*(15)88.2, 6*(20)44.2 en 44*.2(18)44.2 voorzien van matte folie. Het Prisma heeft een EPC van 0,7. Naast de dubbele huidgevel dragen PV cellen op het dak, warmte-koude opslag, betonkernactivering, het atrium als warmte buffer en energiezuinige armaturen gekoppeld aan daglicht bij aan deze lage waarde.

  • Opdrachtgever: Arcade Wonen, Naaldwijk
  • Ontwerp: KOW Den Haag, John Chan (senior architect) en Kasper Hansen (project architect)
  • Aannemer: Weba Maatgevend Bouwbedrijf, Naaldwijk
  • Gevelbouwer: Van Dool Geveltechniek, De Lier
  • Glasproducent: AGC Westland, Maassluis

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.