Nieuws

In juni is de bouw gestart van een expositiekas voor Museum Huis Doorn in de Utrechtse Heuvelrug. De toevoeging van de kas aan de garage is onderdeel van de transformatie van Huis Doorn naar een museum voor ‘Nederland en de Eerste Wereldoorlog’. In de kas wordt bijvoorbeeld de auto tentoongesteld van de laatste Duitse Keizer Wilhelm II die in ballingschap in het statige landhuis woonde van 1920 tot 1941. Museum Huis Doorn werd onlangs door het ministerie van OC&W uitgeroepen tot officiële Plaats van herinnering Eerste Wereldoorlog.

Smiemans Projecten is verantwoordelijk voor het ontwerp en de bouw van de expositiekas. Het bedrijf uit Kwintsheul vond met de kas aansluiting op de vormgeving van zowel de bestaande garage als het mausoleum waar de keizer is begraven en dat verderop in de tuinen staat. Smiemans verwacht de expositiekas voor Museum Huis Doorn begin september op te leveren. Met de bouw wordt de oude situatie hersteld. Tegen de achterzijde van de bestaande garage, een rijksmonument, was in het verleden reeds een kas gebouwd. Het uitgangspunt van het nieuw te bouwen tentoonstellingspaviljoen was dan ook om daar iets mee te doen. Er werd een architectonische ontwerp gepresenteerd, die refereerde aan een kas. Uiteindelijk werd besloten om niet te gaan voor iets wat lijkt op een kas, maar gewoon om een kas te bouwen. Ook vanuit een financieel oogpunt. Een voorwaarde was wel om de dakhelling overeen te laten komen met die van de bestaande garage. Jan de Leeuw van Smiemans Projecten ontwierp de kas, voorzien van een isolerende schil. Om te veel zoninstraling te voorkomen is er voor gekozen om in het dak opaal gekleurde polycarbonaat platen toe te passen. De expositiekas is met twee korte corridors verbonden met de bestaande garage.

Door een kas als uitgangpunt te nemen, werd hiermee indirect ook gekozen voor transparantie als interessant contrast met de gesloten garage. Vanuit de donkere wereld van de garage stap je als het ware de tuin in, en word je onderdeel van het prachtige landgoed. Het gevoel buiten te zijn. Dit gevoel wordt nog eens versterkt door twee grote schuifdeuren, die bij goed weer opengezet kunnen worden, aldus Smiemans. Het toegepaste isolatieglas kent de volgende opbouw en waarden:

  • Dikte: 26 mm
  • Buitenruit: helder gelaagd glas, 3(2)3 mm
  • Spouw: Argon gevuld, 12 mm
  • Binnenruit: helder gelaagd glas, 3(2)3 mm
  • U-waarde: 1,8 W/m2K

Smiemans Projecten is internationaal specialist in maatwerk glasshouses voor uiteenlopende doeleinden: van recreatie en expositie tot botanische tuinen en tuincentra. Zo bouwde het bedrijf in opdracht van de Royal British Horticultural Society het botanische glasshouse Wisley Gardens net buiten Londen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een groot project te Koeweit, dat in opdracht van de Emir wordt voltrokken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.