Nieuws

Op het Amsterdamse Museumplein is het laatste onderdeel van de enorme staalconstructie voor de nieuwe entree van het Van Gogh Museum ingehesen. Hiermee begint de Nieuwe Entree zijn vorm te krijgen en zijn de contouren duidelijk zichtbaar. De glazen uitbreiding van het museum wordt een hoogstandje van constructief koud gebogen glas, waardoor het Van Gogh Museum nog meer uitstraling zal krijgen op het Amsterdamse Museumplein. De Nieuwe Entree zal zomer 2015 klaar zijn.

Het open en transparante glazen entreegebouw krijgt een state of the art glasconstructie, ontworpen door Hans van Heeswijk architecten in nauwe samenwerking met Octatube. Het gaat om 650 vierkante meter koud gebogen glas, glazen dakliggers van 12 meter en glazen vinnen in de gevels met een lengte van 9,4 meter. De nu geplaatste stalen constructie is ontworpen als de drager van het glazen dak en de gevel. De montage van de glazen panelen start in september. Het schetsontwerp komt van Kisho Kurokawa Architect and Associates. De verdere uitwerking is gedaan door Hans van Heeswijk Architecten. Door de verplaatsing van de hoofdentree van het Van Gogh Museum naar het Museumplein ontstaat er een betere aansluiting met het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum en het Koninklijk Concertgebouw. De nieuwe entree maakt het ook mogelijk om meer bezoekers (nu ruim 1,5 miljoen bezoekers op jaarbasis) te ontvangen en optimaal te bedienen.

Bij de term ‘koud gebogen glas’ moeten we overigens een kanttekening maken, want koud gebogen glas bestaat niet. Het gaat om gewoon floatglas, gehard en gelamineerd, dat onder spanning wordt gebracht en zo buigt. Wordt die spanning weggenomen, dan neemt het glas zijn oorspronkelijke, rechte vorm weer aan. Net als bij isolerend dubbel las dat onder invloed van lucht- en winddruk hol of bol gaat staan, maar telkens zijn oorspronkelijke positie aanneemt. De term ‘koud gebogen’ is ontstaan om het onderscheid te maken met warm gebogen glas. Dit glas wordt in een oven verhit en vloeit uit over een mal waardoor het een ‘vaste’ gebogen vorm krijgt. Het behoudt na afkoelen zijn ronde vorm. Lees alles over koud gebogen glas in ons dossier hightech glas.

Artist impression: Hans van Heeswijk Architecten. Klik hier voor meer artists impressions.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.