Productnieuws

Nadat de oorspronkelijke Cooperative Store in Oakham (Eng) in juli 2008 was verwoest als gevolg van brand, is aan KPW Architecten gevraagd om één van de meest duurzame winkelpanden in het Verenigd Koninkrijk te ontwerpen. In het nieuwe 4.5 miljoen euro kostende pand, dat inmiddels is geopend, speelt een 7,4 meter Tournex draaideur van Boon Edam een belangrijke rol.

Het indrukwekkende pand heeft een aanzienlijk aantal energie-efficiënte oplossingen onder (en boven) het dak. Zo wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie op de verkoopvloer in plaats van airconditioning, wordt er maximaal gebruik gemaakt van daglicht en is er een ‘levend groen dak' waar lokale beplanting aangebracht is, die zorgt voor isolatie en beperking van de afloop van regenwater. Het regenwater wordt verzameld en gebruikt voor non-drinkwater toepassingen binnen het gebouw, zonnecollectoren zorgen voor waterverwarming en de warmte-uitstoot van koelapparaten wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen. Daarbij maken alle koelapparaten gebruik van natuurlijk koelelementen in plaats van CFC's en HFC's. Met de toepassing van de energie-efficiënte maatregelen verwacht men een reductie in CO2-emissie van 103 tot 40 kg/m2/jaar.

Tijdens de zoektocht naar een draaideuroplossing voor het winkelpand, kwam KPW Architecten in contact met de mensen van Boon Edam. Na diverse bijeenkomsten en gesprekken werd besloten om een automatische draaideur van het type Tournex toe te passen, de eerste draaideur van dit formaat die in het Verenigd Koninkrijk is toegepast. De Tournex is een volautomatische draaideur met ruime compartimenten met een diameter variërend van 3,6 tot 7,4 meter. Deze imposante entree biedt een ruime doorgang aan grote stromen mensen en is uitermate geschikt voor de doorgang van winkelwagens, bagagekarren, brancards en rolstoelgebruikers. De toepassing van deze automatische draaideur in de gevel, zorgt ervoor dat er geen directe verbinding tussen binnen en buiten is, waardoor tochtwerking aanzienlijk wordt gereduceerd, er bespaard wordt op energieverbruik en energiekosten en de ruimte achter de draaideur comfortabel blijft, aldus Boon in een persbericht. Meer informatie: www.boonedam.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.