Nieuws

Colorbel verbindt natuur met klas

De nieuwbouw van basisschool, kinderdagopvang en buitenschoolse opvang Het Dok in Oegstgeest moet, hoewel de omgeving nog in opbouw is, in de toekomst opgaan in het omringende groen. Om dit te bereiken is boven de houten plint van de nieuwbouw een glazen gevel van geschakeerd gekleurd glas in drie tinten groen aangebracht. Door de reflectie van de bomen en de lucht in het glas wordt het gebouw één met de omgeving. Het toegepaste glas is Colorbel afkomstig van AGC Mirodan.

‘We zijn als adviseurs nauw betrokken geweest in de fase voorafgaand aan de bouw’, vertelt Alexander Postma, verkoper bij AGC Heerlen. ‘Colorbel leek ons uitermate geschikt om het effect te bereiken wat de architecten voor ogen hadden. Het geëmailleerde glas is standaard verkrijgbaar in dertig kleuren en blijft doordat het email in het glas wordt gebrand jarenlang kleurecht.’ Noud Paes, projectarchitect van Architectenbureau Paul de Ruiter: ‘Gezondheid en frisse lucht vormden belangrijke uitgangspunten in de ontwerpfase van Het Dok. Al snel bleek dat de school ook echt in een groene, bosrijke omgeving zou komen te liggen. Vanuit dit gegeven besloten we de school ook echt onderdeel van de omgeving te maken. Zo ontstond de combinatie van de houten plint met erboven een volledig glazen gevel. Met Colorbel hebben we kunnen kiezen voor drie frisse groentinten die we geschakeerd gebruikt hebben. Het resultaat is heel mooi geworden, je krijgt echt het gevoel van een bladerdak. Vooral ook de reflectie van de bomen en de lucht in de glazen gevel, maken het extra dynamisch.’

Het vinden van balans tussen goede isolatie en voldoende frisse lucht vormt vaak een probleem bij scholen. Paes: ‘Voor ons lag hier een mooie uitdaging. Uiteindelijk hebben we in samenwerking een innovatief klimaatconcept ontwikkeld dat natuurlijke ventilatie via de gevel mogelijk maakt. Eigenlijk fungeert de glazen gevel hierbij als een windscherm. Achter dit scherm bevinden zich akoestische roosters die in de zomer er voor zorgen dat er frisse, koele lucht het pand in stroomt en in de winter de koude lucht iets verwarmen voor het naar binnen stroomt. Een gezonde schoolomgeving wordt hiermee gegarandeerd.’

  • Opdrachtgever: Gemeente Oegstgeest
  • Ontwerp: Architectenbureau Paul de Ruiter, Amsterdam
  • Aannemer: Bouwbedrijf De Vries en Verburg, Stolwijk
  • Gevelbouwer: AKS Specials, Grubbenvorst
  • Glasproducent: AGC Mirodan
  • Oplevering: mei 2014

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.