Nieuws

Donderdag 2 oktober heeft Paul de Ruiter de Nationale Staalprijs 2014 – in de categorie woningbouw – voor Villa Kogelhof in ontvangst mogen nemen. De villa was volgens Bouwen met Staal ‘bij oplevering al een klassieker waarbij de staalconstructie overduidelijk drager is van glasarchitectuur’. De jury spreekt in haar juryrapport over ‘een elegante en gedurfde villa met allure. Een terechte winnaar’.

Uit het juryrapport: ‘Met zijn welhaast radicale ‘landing’ in het open landschap roept deze woning-op-poten associaties op met de radicale architectuur van de 20e eeuw. De villa is een typisch, maar bovenal inspirerend derivaat van beproefde staal-glasarchitectuur. Het verdiepinghoge glas zorgt voor panoramische uitzichten en de staalconstructie voor open, vrij indeelbare plattegronden. De hoofddraagconstructie is in wezen ‘simpelweg’ een koker op een minimaal aantal steunpunten, maar dan wel met een rankheid en elegantie die uitsluitend haalbaar is met staal. De (vrijstaande) woningbouw in staal heeft er een 21e-eeuwse referentie bij. Een elegante en gedurfde villa met allure. Een terechte winnaar’.

Bij het ontwerpen van Villa Kogelhof was van begin af aan autarkie het ambitieuze uitgangspunt. De villa diende volledig energieneutraal te zijn, met onder meer energieopwekking middels een eigen windmolen. Tegelijkertijd was er ook de wens om ​​eenvoud en abstractie te combineren met een spectaculaire verschijningsvorm. Het resultaat is een compositie, opgebouwd uit twee haaks op elkaar gestapelde volumes: het ene grotendeels ondergronds, het andere zwevend boven het maaiveld, een compromisloze glazen doos die wordt ondersteund door een stalen V-frame.

De door Paul de Ruiter ontworpen Villa Kogelhof is reeds meerdere malen bekroond, onder andere met de ARC13 Architectuur Award, de Architizer A+ Award (zowel jury- als publieksprijs), de AIT Award en de Iconic Award. Glas in Beeld stond in nummer 1 februari 2012 uitgebreid stil bij het ontwerp en het toegepaste glas van Villa Kogelhof.

Foto: Jeroen Musch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.