Nieuws

In de twee kopse gevels van de vorige week door koningin Maxima geopende Markthal in Rotterdam is 66.2 halfgehard glas van AGC toegepast. Totaal gaat het om 2.100 vierkante meter aan 984 rechte en 138 vormpanelen. Het glas zelf is met uitzondering van de afwerking van de rand, een kleine chanfrein en een grove rand in verband met de aanhechting van de kit, weinig bijzonder. De gevel waarin het glas is toegepast zijn dat des te meer. De Markthal heeft de grootste kabelnetgevels van Europa.

De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam, ontworpen door het befaamde architectenbureau MVRDV. Het concept en de typologie van het gebouw zijn goed af te lezen aan de markante vorm. De nieuwbouw van de eerste overdekte markthal in Nederland zal weinig mensen zijn ontgaan. Het unieke concept van een marktvloer gecombineerd met woningen, 228 appartementen die later deze maand worden opgeleverd, genoot gedurende de bouw al van veel nationale en internationale aandacht. De ‘foodexperience’, het grote ‘hemel’ kunstwerk en het ontwerp van de markthal zelf, zullen naar verluidt tussen de 4,5 en 7 miljoen bezoekers per jaar gaan trekken.

De twee grote kabelnetgevels en de balustrades van de woningen aan de buitenzijde zijn gerealiseerd door Octatube in samenwerking met onder andere: Provast, JP van Eesteren, DHV, MVRDV en Inbo. De balustrades zijn van 66.2 en 88.2 gelaagd glas, eveneens van AGC. Het spectaculaire ontwerp van MVRDV en DHV heeft aan beide kopse kanten een transparante kabelnetgevel van 34 meter hoog en 42 meter breed. De glazen gevels zijn verdeeld in 26 verticale en 22 horizontale kabels. Een van de technische uitdagingen voor de structurele gevels van de Markthal was het omgaan met de hoge voorspankrachten van deze kabels. Samen vormen ze een afgespannen net, vergelijkbaar met dat van een tennisracket. Hieraan zijn de gelamineerde glaspanelen opgehangen waarvan de meeste een vierkante afmeting van 1.485 bij 1.485 millimeter hebben. De gevel kan in het midden maar liefst 70 centimeter uitwijken bij extreme windbelastingen. Een horizontale uitwijking van een gevel met dergelijke toleranties is een van de kenmerken van kabelnetgevels. De afgelopen jaren zijn kabelgevels een opkomende trend in de architectuur, maar nog nooit op zo’n grote schaal toegepast binnen Europa. Octatube heeft hierin ondermeer ervaring opgedaan bij de gevels voor de INHolland Hogeschool in Delft.

Meerdere bedrijven maken (terecht) mooie sier met dit spectaculaire project, zoals Storax en Boon Edam die hebben gewerkt aan de entree van de Markthal. Om de grote hoeveelheid bezoekers probleemloos te ontvangen werd daar een maatwerk oplossing voor bedacht. Aan de kopse kanten van het gebouw zijn drie automatische draaideuren van Boon Edam toegepast. De tourniquets sluiten aan op een indrukwekkende transparante kabelnetgevel.

Foto’s: MVRDV

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.