Nieuws

AGC Glass Europe heeft vorige week haar nieuwe hoofdkantoor officieel geopend: de AGC Glass Building, een bijna energieneutraal gebouw in Louvain-la-Neuve, 25 kilometer ten zuiden van Brussel. In het gebouw dat bijna een jaar in gebruik is en ongeveer 500 personen huisvest, zijn alle administratieve en centrale diensten van AGC ondergebracht die vroeger over verschillende locaties in het land gespreid waren.

Het gebouw kreeg de BREEAM-certificatie ‘uitstekend’ in de ontwerpfase en kan dan ook een bijna neutrale energiebalans voorleggen. Het beperkte energieverbruik (o.a. voor verwarming, koeling en kunstlicht) wordt grotendeels gecompenseerd door de groene stroom die de 900 fotovoltaïsche panelen op het dak produceren en door gebruik te maken van geothermie. In zijn inhuldigingstoespraak verheugde Jean-François Heris, CEO van AGC Glass Europe er zich over dat de keuze van hoogtechnologische glasoplossingen (meer dan 13.000 m2 AGC-glas) een doorslaggevende rol speelde in het duurzame en innovatieve karakter van het hoofdkantoor. Professor David Strong, auteur van een studie over de voordelen van daglicht voor de bewoners van gebouwen, voegde daar aan toe: ‘Dit gebouw werd zo ontworpen dat dankzij grote glaspartijen men op elke werkplek naar buiten kan kijken en daglicht van hoge kwaliteit heeft. Het spoort dus met de nieuwe generatie van duurzaam bouwen met meer aandacht voor het welzijn van de bewoners.’

De AGC Glass Building is opgetrokken op pijlers, met parkeerruimte op de begane grond, en onderscheidt zich aan de buitenkant door een dubbele glasgevel. De binnenschil bestaat uit dubbele beglazing van extra-blank glas met superisolerende coatings en zonwering. De buitenschil is dynamisch en enig in zijn soort, met mobiele, glazen lamellen voorzien van witte stroken die afwisselend op de binnen- en buitenzijde zijn gezeefdrukt. Ze passen automatisch hun stand aan de bewegingen van de zon aan en optimaliseren zo de inval van daglicht, zonwering en warmtecomfort. De buitengevels zijn voorzien van Thermobel TopN+ op Clearvision ‘als goede compromis tussen thermische isolatie, kleurweergave en maximale lichtsterkte’. De binnengevels (patio’s) zijn uitgerust met Thermobel EnergyN op Clearvision vanwege de combinatie van thermische isolatie en zonwering.

Binnen huisvest het gebouw op twee verdiepingen kantoren, een conferentiecentrum, een restaurant, terrassen en tuinen-patio’s, centraal verbonden door een indrukwekkende binnengalerij, met een auditorium. De AGC Glass Building is het werk van het architectenbureau Samyn & Partners en BEAI, in samenwerking met algemeen aannemer Van Roey. Het werd gefinancierd door Axa Belgium die het  aan AGC verhuurt met een huurovereenkomst van 15 jaar.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Glas in Beeld: professioneel, technisch & inspirerend

Volg de ontwikkelingen in de glasbranche op het gebied van gebruik van vlakglas zoals: brandwerend-, energiebesparend- en veiligheidsglas.

Abonneer nu en ontvang 6 keer per jaar het vakblad Glas in Beeld.