Nieuws

Door zijn dynamische en opmerkelijke vorm is het 162 meter hoge gebouw Tour Carpe Diem gezichtsbepalend voor de skyline van de zakenwijk La Défense in Parijs. Even indrukwekkend zijn de ‘kernwaarden’ van de wolkenkrabber: het doel dat de opdrachtgevers, de verzekerings­maatschappijen Aviva en Crédit Agricole, vooraf hadden gesteld, was het scheppen van de beste voorwaarden voor medewerkers en milieu. Zo zorgt de glasgevel met high-tech zonwerend glas voor goed verlichte werkplekken met een aangename temperatuur. Doordat de Tour Carpe Diem twee duurzaamheidscertificaten heeft gekregen, is het gebouw een krachtig symbool voor de progressieve veranderingen van de belangrijkste Franse zakenwijk. In de toren is 9.000 vierkante meter Silverstar Combi Neutral 51/26 van Euroglas toegepast. Polypane uit Sint-Niklaas (B) verwerkte het glas tot drievoudig isolatieglas.

De vormgeving van de binnenruimten van de toren is helemaal afgestemd op het creëren van een prettige en comfortabele werkomgeving van bijna 3.000 gebruikers. Dankzij de geometrie van het gebouw, de optimale plattegronden en het gevelglas met slim coatingdesign hebben de meeste werkplekken natuurlijk daglicht en een ruim uitzicht. Met een energietransmissie (g-waarde) van 25 procent en een lichttransmissie van 46 procent zorgt het drievoudige isolatieglas voor een efficiënte zonwering, een lagere koelbehoefte en een lichte, behaaglijke atmosfeer met behoud van een kleurecht uitzicht. De warmtedoorgangscoëfficiënt (U-waarde) is 0,7 W/m2K. Aan de noord- en zuidgevel werd het glas voorzien van een vernuftig coatingsysteem deels van een gezeefdrukte laag die de gevel verdeelt in horizontale strepen. Bij kleinere delen van het gebouw, waar een krachtigere zonwering nodig was, werd het glas ESG Combi Neutral 41/21 toegepast. Dit glas heeft een nog lagere warmtedoorgangscoëfficiënt, maar zorgt toch voor een lichte, zonovergoten atmosfeer.

Het masterplan voor La Défense uit 2007 legde ambitieuze doelen vast om de uitstraling van de zakenwijk in Parijs nog meer te vergroten. Een belangrijke bijdrage daaraan leveren nieuwe kantoortorens die voldoen aan de hoogste milieurichtlijnen, zoals de Tour Carpe Diem, ontworpen door het gerenommeerde architectenbureau Robert A. M. Stern Architects uit New York. Het hoge gebouw ‘maakt gebruik van de dag’, zowel in uiterlijke vorm als in functionaliteit; zijn stedenbouwkundige betekenis ontleent de toren aan de strategische ligging tussen de ‘Dalle’, de promenade die als verlenging van de Champs-Elysées de hoofdverkeersader van La Défense vormt, en het noordelijke gelegen Quartier Courbevoie. Om de verbinding tussen de twee centra te versterken en de voetgangersstromen aan te trekken, realiseerden de architecten op de begane grond van de hoogbouw een grote trap als uitnodigend gebaar en verbindend element.

Ook de karakteristieke vorm van de toren symboliseert zijn opening naar de twee stadswijken: de noord- en zuidgevel doen in visueel opzicht denken aan een grote geslepen diamant en vormen een elegant, uniek silhouet. De onopvallende reflectie van het gevelglas onderstreept nog eens extra de uitwerking op de omgeving van het 162 meter hoge gebouw; het zonwerend glas Silverstar Combi Neutral 51/26, dat bij het overgrote deel van de gevel werd toegepast, verleent het buitenaanzicht een enigszins blauw effect en nuanceert de kleuren van de lucht op natuurlijke wijze. Met het oog op de schaal en de geometrie van het gebouw hechtten Robert A. M. Stern Architects veel waarde aan de keuze van het glas om een zo homogeen mogelijk aanzicht van de gevel vanuit iedere invalshoek te bewerkstelligen.

Naast het stedenbouwkundig effect en de krachtige vormgeving van de nieuwbouw stond bij het ontwerp een uitgesproken milieubewustzijn op de voorgrond; als eerste gebouw in Frankrijk kreeg de Tour Carpe Diem twee duurzaamheidscertificaten volgens de Franse richtlijn HQE (Haute Qualité Environnementale – Hoge Milieukwaliteit) en het Amerikaanse certificeringssysteem LEED (Leadership in Energy and Environmental Design – Toonaangevend in Energie- en Milieubewust design), waarin het gebouw de hoogste waardering ‘Platin’ behaalde. De opdrachtgevers en de architecten waren zich ervan bewust dat hun project tot voorbeeld zou gaan dienen bij de verdere ontwikkeling van La Défense en daarbuiten. Daarom kozen ze de voorbeeldwerking bewust als een van de hoofdmotieven voor het ontwerp. Verder werd bij de vormgeving nadruk gelegd op de integratie van natuur en milieu. Dit werd bijvoorbeeld gerealiseerd door gebruik te maken van veel gerecyclede bouwmaterialen of de 17 meter hoge wintertuin in de ontvangsthal van het gebouw. De geringe ‘ecologische voetafdruk’ en de hoge energie-efficiëntie komen in gelijke mate ten goede aan de investeerders en de huurders.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.