Blog

Ik was een paar jaar terug in China. Voor de kust van Shanghai bezochten we een eiland waar de zeeschepen, net als bij ons op de Maasvlakte, snel en makkelijk kunnen aanleggen zonder dat ze de haven naar binnen hoeven te worden geloodst. Het eiland is met explosief geëgaliseerd en een 30 kilometer lange brug verbindt het met het vaste land. Andere kant van het verhaal: de plaatselijke vissers moesten er voor wijken en niemand heeft ooit nog iets van ze vernomen. Ik ben de laatste die de aanpak van het Chinese regime zal verdedigen. Als de mensenrechten ergens worden geschonden, dan is het in China. De keerzijde van een dictatuur versus de daadkracht van de vooruitgang.

De leiders van ons land verstoppen zich al wekenlang in een poging een koers te kiezen die ons land er weer bovenop brengt. Mochten ze er al uit komen, dan is nog maar de vraag of die koers op een meerderheid in het parlement kan rekenen. Democratie is mooi, misschien wel het hoogst haalbare, maar vrijheid van meningsuiting is wat anders dan inspraak tot kunst verheffen. Gevolg is dat er letterlijk veel te weinig van de grond komt: het aantal opgeleverd woningen was in 2011 56.000, het laagste aantal sinds 1952!

De Calvinist in ons is graag roomser dan de Paus, maar aangrijpende tijden vragen om ingrijpende maatregelen:

  • laat de Europese limiet voor het begrotingstekort voor twee jaar schieten,
  • de bouw is de motor van onze economie: besteed de 15 miljard die er extra moet worden bezuinigd aan bouwprojecten,
  • pak ‘scheefwonen’ aan: verplicht mensen met een te hoog inkomen voor de huur die ze betalen, te verhuizen,
  • dwing gemeenten af bouwgrond (die gisteren nog weiland was en vandaag de helft uitmaakt van de nieuwprijs van een woning) gratis voor woningen uit te geven.

Ingrijpende tijden vragen om aangrijpende maatregelen, maar zorg, anders dan voor de Chinese vissers, wel voor een menswaardig alternatief.

Marco Groothoff, hoofdredacteur Glas in Beeld

Over Marco Groothoff

Marco Groothoff (1963) is mede-oprichter van Glas in Beeld en sinds de start in 1990 hoofdredacteur van het magazine. Is afgestudeerd journalist aan de toenmalige Academie voor Journalistiek in Kampen. Combineert zijn werk voor Glas in Beeld met dat voor PR-bureau Procomm bv te Rotterdam, waar hij eveneens mede-oprichter van is en, na verkoop in 2005, minderheidsaandeelhouder. Is sinds 2010 woonachtig in de Bourgogne in Frankrijk waar hij zijn vriendin ondersteunt bij het runnen van Chambres et Table d'Hôtes Maison Salvard.

Bekijk alle berichten van Marco Groothoff

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.