Edities

Glas in Beeld #1 – februari 2021

In deze editie

Een greep uit de onderwerpen.

Glasbokken overal traceren met sensor

Een organisatie is in grote mate afhankelijk van haar bedrijfsmiddelen. Goed zicht op de locatie en verplaatsingen van belangrijke goederen en objecten is cruciaal. Tenminste, dat vindt Konneksie. Het bedrijf uit Rijssen brengt in samenwerking met EUROBOK en KPN een oplossing op de markt voor het traceren van glasbokken.

Glazen fietsenstalling Station RAI

Bouwbedrijf J.P. van Eesteren heeft, in opdracht van de gemeente Amsterdam, de metrohal en fietsenstalling van Station RAI een complete make-over gegeven. IFS Building Systems uit Waddinxveen heeft de fietsenstalling daarbij voorzien van een prachtig glazen gevel en dak. De capaciteit is uitgebreid van 500 naar zo’n 1.850 plaatsen.

Afscheidsinterview Theo van der Zwaan

Theo van der Zwaan heeft afscheid genomen van Kenniscentrum Glas. Hij is met pensioen en opgevolgd door Roy van Leeuwen. Van der Zwaan gaf sinds de start in 2005 leiding aan het inmiddels vijfkoppige team van het kenniscentrum. We spreken hem digitaal en als altijd neemt hij geen blad voor de mond. ’s Avonds appt hij en dat toont zijn bevlogenheid: ‘Ik was niet op mijn best vandaag. Gewoon te druk en te veel. Nou ik ben benieuwd wat je ervan maakt.’

Glas beter maar kunststof goedkoper

Glasherstelbedrijven lopen in de praktijk vaak tegen onbegrip aan wanneer ze bij schade aan kunststof overkappingen, balustrades, serres en douchecabines aangeven dat het beter is voor vlakglas te kiezen. Glas is duurzamer, krasbestendiger, beter bestand tegen hitte en eenvoudiger te reinigen dan kunststof en ook nog eens circulair. Maar acrylaat (Plexiglas) en polycarbonaat (Lexan) zijn toch veel transparanter en goedkoper dan glas? En aan de (onder)constructie worden toch veel minder eisen gesteld dan constructies met het zwaardere glas? In het dossier ‘Glas vs kunststof’ zetten we van beide materialen de voors en tegens op een rij.

Eurocode 0: rekenen met belastingen

Mag je bouwen met natte kranten?’ Ja, men mag bouwen met natte kranten, mits men kan aantonen dat de natte kranten voldoende in staat zijn om de in rekening te brengen belastingen te kunnen dragen of op kunnen nemen.

Column ‘Duurzame inzetbaarheid’: Mobiel werken ook na corona

Dave Hoffmann, HR-medewerker bij Pilkington Nederland, verzorgt vanaf de eerste uitgave in 2021 drie keer per jaar een column in Glas in Beeld over duurzame inzetbaarheid. ‘Elk bedrijf moet zuinig omgaan met zijn mensen en hen perspectief op een gezond pensioen bieden’, zegt Hoffmann daarin. ‘Mensen maken tenslotte de organisatie. Reden om mijn kennis van Human Resources en ons beleid op dit gebied drie keer per jaar met u te delen.’ In deze eerste ‘Duurzame inzetbaarheid in beeld’ aandacht voor mobiel werken na corona.

Monique van Kesteren: ‘Als vrouw een streepje voor’

Monique van Kesteren-de Waard viert dit jaar haar dertigjarig jubileum. Ze staat al sinds september 1991 haar mannetje in het vlakglas. Maar er is nóg een aanleiding voor een online interview. Van Kesteren vierde afgelopen december het éénjarig bestaan van haar bedrijf Holland Glas in Krimpen aan den IJssel.

AGC Clearsight antireflecterend glas

Clearsight, het anti-reflecterend glas van AGC Glass Europe, is alweer twee jaar verkrijgbaar en de markt begint de mogelijkheden voor toepassing in vitrines en etalages te ontdekken. Het glas is recent toegepast in een kledingwinkel in Brussel en een galerie in Knokke en de eigenaren van beide etalages zien de toeloop toenemen.

Eigen risico bij ongeval niet (zomaar) voor werkgever

Stel een glaszetter snijdt zich in zijn vinger tijdens zijn werkzaamheden en hij moet naar het ziekenhuis om zich te laten hechten. De kans is groot dat de kosten hiervan hoger zijn dan het eigen risico van de zorgverzekering en dat de werknemer deze kosten dus zelf dient te betalen. Maar wie betaalt dit eigen risico van de zorgverzekeraar als de factuur aan de glaszetter gestuurd wordt? De glaszetter zelf of de werkgever?

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Glas in Beeld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Maak nu kennis met Glas in Beeld Digitaal Basis
Abonneer nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie

Bekijk het aanbod.Glas in Beeld digitaal