Edities

Glas in Beeld #3-juni 2023

In deze editie

De nieuwe Glas in Beeld staat weer boordevol actualiteiten uit de vlakglassector. Artikelen die de lat qua ondernemerschap in glas nog hoger te leggen. Ook helpen de artikelen je verder te professionaliseren in deze mooie sector.

‘Veilig werken verdient zich terug’
Veilig en gezond werken in glasbedrijven is meer dan een kwestie van handschoenen en hefkranen gebruiken. Het is vooral verantwoordelijkheid nemen door werkgevers en werknemers, voldoen aan de wettelijke randvoorwoorden uit de verplichte Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) én de Arbocatalogus gebruiken als raadgever ‘want glasplaten tillen in t-shirt en korte broek is niet meer van deze tijd.’

Nieuw Laboratorium voor Brandveiligheid Peutz
Raadgevend Ingenieursbureau Peutz heeft zijn Laboratorium voor Brandveiligheid vergroot en verplaatst naar Haps. Meer testmogelijkheden in een veranderende markt liggen hieraan ten grondslag. Met een accreditatie voor EXAP’s zijn projectleider Brandgedrag Johan Nienhuis en projectleider Geveltechniek en Brandveiligheid Joris van der Vleuten klaar voor de toekomst. Want na de ramp met de Grenfell Tower komt er op gebied van gevel en brandveiligheid het een en ander af op bouwers en hun glasleveranciers.

Glaslinq ‘nieuwe’ speler in Noord-Nederland
VAG Glas, Glashandel Sneek en Glas-Linq zijn gefuseerd en sinds 1 januari actief onder de naam Glaslinq. ‘We hebben een nieuwe huisstijl, logo en website maar wat niet is veranderd zijn onze vakkundige teams op de verschillende vestigingen’, zegt Robert van Büseck, eigenaar van moederbedrijf de Olijslager Groep. Tijd voor een interview met deze ‘grootste speler in het noorden van ons land’.

Hulpmiddelen voor plaatsen glas
Glas in Beeld zet de hulpmiddelen voor het tillen, transporteren, plaatsen en monteren van glas op een rij. Ook vragen we enkele gerenommeerde glasbedrijven welke gereedschappen, robots en kranen ze inzetten en wat hun ervaringen zijn. Arjan Bossink van Versteeg Zichtbaar in Glas: ‘Als we met het delen van deze informatie de rug van een ander kunnen redden dan is dat winst voor de maatschappij. Oftewel: “sharing is caring”.’

S.T.O.P. gevaarlijke stoffen
Wat zijn gevaarlijke stoffen en hoe zouden wij hier binnen de glasindustrie mee dienen om te gaan? In de glasindustrie worden ook gevaarlijke stoffen gebruikt tijdens het productieproces. Denk aan spoel- en schoonmaakmiddelen. Het is essentieel om passende veiligheidsmaatregelen te nemen bij het werken met gevaarlijke stoffen.

Innovatieve glastechniek, maximale transparantie
Een glazen ‘vitrine’ staat volledig ten dienste van het kunstwerk dat erin opgehangen is. Innovatieve glastechniek maakt de glazen rechthoek zo onzichtbaar mogelijk. Opvallend daarin is dat de glazen portalen niet stijf maar scharnierend zijn uitgevoerd, om zo de verbindingen te minimaliseren. Wout Hoogendoorn van Si-X engineerde de glasconstructie samen met Erwin ten Brincke van ABT. De glazen opbouw op maaiveld in Wassenaar was één van de nominaties voor de Glas Award 2023.

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Glas in Beeld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Maak nu kennis met Glas in Beeld Digitaal Basis
Abonneer nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie

Bekijk het aanbod.Glas in Beeld digitaal