Edities

Glas in Beeld #4 – september 2022

In deze editie

Glas in Beeld #4 – september 2022 staat weer boordevol actualiteiten en achtergronden uit de wereld van het vlakglas. Onze lat ligt hoog want we willen ondernemers in het vlakglas en hun medewerkers helpen verder te professionaliseren. Een greep uit de onderwerpen.

Vrijdagmiddagborrel: alcohol verboden? Dé plek waar aan het einde van de week samen de werkweek wordt afgesloten en het weekend begint: de vrijdagmiddagborrel. Een biertje, een wijntje en wat hapjes horen hier vaak wel bij. Maar heeft een werkgever hiervoor een drank- en horecavergunning nodig? En mag een werkgever zwak-alcoholhoudende drank (dranken met een alcoholpercentage minder dan 15%) in voorraad hebben?

Glas Award 2023: inschrijven tot 11 oktober De Glas Award is sinds 2002 de prestigieuze en toonaangevende vakprijs in de vlakglasbranche. De prijs is een initiatief van Bouwend Nederland Vakgroep GLAS. Aanmelden voor de editie van 2023 kan nog tot 11 oktober.

Glasstec 2022: 20-23 september In aanloop naar de opening van de beurspoorten in Düsseldorf op 20 september reist de organisatie van de Glasstec de wereld rond om met name de pers te informeren. De vorige editie van deze tweejaarlijkse grootste glasbeurs ter wereld was alweer in 2018. Een interview en een overzicht van de presentaties van de voor de Benelux belangrijkste deelnemers.

Glasbreuk in glasbalustrade onder de loep Peutz Geveltechniek heeft op verzoek van een verzekeraar een inspectie verricht om de oorzaak van het breken van glasplaten in een glasbalustradesysteem te bepalen. Het ging hierbij om ruiten in balkonafscheidingen van appartementen. De appartementen zijn onderdeel van een complex en bevinden zich in de bovenste lagen. De reden voor het onderzoek was dat het aantal schadegevallen maar bleef stijgen. Bij het breken is een glasplaat telkens in korrels uiteengevallen. Het onderzoek is uitgevoerd op de dagen dat de ruiten werden vervangen door nieuwe exemplaren.

Glasbok geen hijsmiddel Minder regels, meer maatwerk. Dat geldt voor de ‘uitgeklede’ arbeidsomstandighedenregeling. De overheid heeft als het om arbobeleid gaat, de bal neergelegd bij de werkgevers en werknemers zelf. Dit heeft geleid tot de Arbocatalogus Vlakglas met daarin de oplossingen voor de belangrijkste arborisico’s in de vlakglasbranche. In zijn derde column over ‘Veilig werken’ gaat Jac Verrijt, Hoger Veiligheidskundige bij Scheuten, in op wat er in de catalogus staat. Hij zoomt daarbij in op het gebruik van glasbokken die, vergelijkbaar met een pallet of BIG bag, geen hijsmiddel zijn.

Veiligheidsladder bevordert veiligheidscultuur Steeds meer glasbedrijven krijgen er mee te maken: de Veiligheidsladder of ook wel de Veiligheidscultuurladder of Safety Culture Ladder (SCL) genoemd. Vanaf 1 januari 2022 nemen opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn als verplichting op in aanbestedingen en contracten. Om de veiligheid in de bouw naar een hoger niveau te brengen, hebben de ondertekenaars gezamenlijk afspraken gemaakt. Ze zetten de Veiligheidsladder in als instrument en onderaannemers zijn verplicht eraan te voldoen.