Edities

Glas in Beeld #5-november 2022

BAKA

In deze editie

De nieuwe Glas in Beeld staat weer boordevol actualiteiten uit de vlakglassector. Artikelen die de lat qua ondernemerschap in glas nog hoger te leggen. Ook helpen de artikelen je verder te professionaliseren in deze mooie sector.

Verborgen techniek in glazen gevel Van buiten lijkt het een eenvoudige doos, maar in en achter de glazen façade van faculteitsgebouw Echo is een hoop technisch vernuft en maatwerk weggewerkt. Zo dragen stalen kokers met minimale afmetingen en in de kitnaad verborgen opleggingen en trekstangen een dubbelhoge glazen pui.

Over condens en het boren van glas Condensatie is een fysisch verschijnsel waar je niet omheen kunt. Condens aan de binnenzijde van het glas komt doorgaans door slecht isolerend glas en/of bewonersgedrag. Maar hoe zit het met condens aan de buitenzijde van het glas? En waarom condenseert de ene ruit in dezelfde gevel wel en de andere niet? En het kan nog gekker: condens tussen het glas waarbij bedrijven het lekkende isolatieglas denken te kunnen ‘verhelpen’ met ventilatie door gaten in het glas te boren….

Glasstec 2022 in teken van energiecrisis Het zal je niet verbazen dat de Glasstec 2022, van 20 tot en met 23 september in Düsseldorf, grotendeels in het teken stond van de hoge energiekosten, knelpunten in de toeleveringsketen en het tekort aan geschoolde arbeidskrachten. Voor het eerst richtte zelfs één van de totaal negen hallen, hal 9, zich volledig op energiebesparing en het beperken van CO2-uitstoot. De speciale beurs decarbXpo omvatte drie dagen presentaties en stands, juist om bedrijven te helpen hun kantoren en productie duurzamer te maken.

Low-carbon glass mijlpaal met vraagtekens Saint-Gobain Glass en AGC Glass Europe presenteerden net voor en tijdens de Glasstec hun nieuwe ‘low carbon glass-range’, vlakglas met een geschatte CO2-emissie van 7 kg/m2 (bij 4 mm dikte). Dat is 40 procent minder uitstoot dan ‘gewoon’ floatglas. De fabrikanten noemen de ontwikkeling van het koolstofarme glas een enorme mijlpaal in de geschiedenis van vlakglas op weg naar CO2-neutraliteit. Maar zit de markt te wachten op een 30 tot 40 procent duurder product waarvan de oorspronkelijke prijs dit jaar al bijna over de kop is gegaan?

Jubilarissen Scheuten staan hun mannetje Met Jolanda Jongerius, Iris Receveur en Daisy Cool zetten we in één keer drie ‘sterke glasvrouwen in de bouw’ in de spotlights. De dames werken bij Scheuten en vieren dit jaar hun 25-jarig jubileum bij het bedrijf uit Venlo. ‘Je moet je als vrouw soms extra bewijzen maar na een kwart eeuw in het glas staan we ons mannetje wel.’

Glasparelzakslingerproef: onzin of noodzakelijk? Is een glasparelzakslingerproef wel zinvol wanneer je de glasdikte en -samenstelling al op de juiste wijze hebt berekend? Het antwoord is ja terwijl de proef in de dagelijkse praktijk alleen wordt uitgevoerd als er om wordt gevraagd. Vloerafscheidingen van glas; ze zijn er in overvloed en ze zijn er in alle maten en soorten. In Glas in Beeld #5 – november 2022 leggen we uit waarom de glasparelzakslingerproef zo belangrijk is voor deze toepassing van glas.

 

Premium artikel

Premiumartikelen zijn alleen toegankelijk voor abonnees van Glas in Beeld.
» Ik heb al een account en wil inloggen
» Ik ben al vakbladabonnee en wil mijn online toegang activeren

Maak nu kennis met Glas in Beeld Digitaal Basis
Abonneer nu en ontvang:

  • Direct toegang tot exclusieve vakinformatie

Bekijk het aanbod.Glas in Beeld digitaal