Pagina 36 van: Glas in Beeld #4 – september 2022
36 GLAS IN BEELD
GLAS IN
ONDERNEMERSCHAP
VRIJDAGMIDDAGBORREL
ALCOHOL VERBODEN?
Glasbedrij f La Paloma hangt een boete van 2.500 euro boven het hoofd vanwege het
schenken van alcohol tij dens een bedrij fsborrel. Eigenaar Jerry Kers vindt het bela-
chelij k dat hij zij n personeel aan het eind van de week geen ontspanning mag bieden.
Hij maakte bezwaar tegen de mogelij ke dwangsom bij de bezwarencommissie van de
gemeente Apeldoorn, maar ving bot. Hij heeft beroep aangetekend maar de uitspraak
van de rechter laat nog op zich wachten. Ook onze ‘huisadvocaat’ is niet zeker over
hoe een rechter de nieuwe alcoholwet interpreteert als het gaat om bedrij fsborrels.
Auteurs: Viktoria Linhart en Jeroen Smelt, SMART Advocaten
Dé plek waar aan het einde van de week samen de werkweek wordt afgesloten en het weekend begint:
de vrij dagmiddagborrel. Een biertje, een
wij ntje en wat hapjes horen hier vaak wel
bij . Maar heeft een werkgever hiervoor
een drank- en horecavergunning nodig en
mag een werkgever zwak-alcoholhouden-
de drank (dranken met een alcoholpercen-
tage minder dan 15%) in voorraad
hebben?
NIEUWE ALCOHOLWET
Op 1 juli 2021 is de nieuwe Alcoholwet in
werking getreden. Sinds deze inwerking-
treding moeten ook dienstverlenende
bedrij ven die alcoholhoudende drank
verstrekken hiertoe een vergunning
aanvragen. Denk bij voorbeeld aan de
kapper die een glas bubbels wil schenken,
de boekenwinkel waar men van een wij ntje
kan genieten of de kaaszaak. Op grond
van de nieuwe wet vallen deze bedrij ven
onder de defi nitie van het begrip ‘ge-
mengd kleinhandelsbedrij f’. Dit betekent
in principe dat zij over een drank- en
horecavergunning dienen te beschikken
indien zij alcoholhoudende drank aan
derden willen gaan verstrekken. Op grond
van artikel 25 van de Alcoholwet is het
degene die, anders dan in de rechtmatige
uitoefening van het slij tersbedrij f of
horecabedrij f, een ruimte voor het publiek
geopend houdt, verboden in die ruimte
alcoholhoudende drank aanwezig te
hebben.
Over het feit dat horeca gerelateerde
activiteiten (lees: het schenken van een glas
bubbels bij de kapper) in combinatie met
de dagelij kse bedrij fsactiviteiten al snel
onder de begripsbepaling ‘gemengd
kleinhandelsbedrij f’ thuis kunnen horen,
bestaat geen twij fel. Volgens de Alcohol-
wet worden deze activiteiten gedefi nieerd
als ‘de activiteiten, in hoofdzaak bestaande
uit het, al dan niet gepaard gaande met
dienstverlening, uitoefenen van kleinhandel
in een voor het publiek toegankelij ke
besloten ruimte gepaard gaande met het
bedrij fsmatig of anders dan om niet
verstrekken van zwak-alcoholhoudende
drank’. Dit geldt tevens
ook voor de detailhandel. Indien de
bedrij fsactiviteiten binnen de detailhandel
gecombineerd worden met een dienst-
verlening, is voornoemde defi nitie voor die
dienstverlening eveneens van toepassing.
De nieuwe Alcoholwet regelt derhalve,
kort gezegd, dat een vergunning nodig is
voor het verstrekken van alcoholhoudende
drank voor gebruik ter plaatse in een hore-
cabedrij f. Dat is uiteraard logisch. Maar de
wet stelt ook dat een vergunning nodig is
voor het bedrij fsmatig ‘anders dan om
niet’ aan particulieren verstrekken van
alcoholhoudende drank in een voor
publiek toegankelij ke ruimte. Vast staat
inmiddels dat de Alcoholwet strak wordt
geïnterpreteerd.
‘ANDERS DAN OM NIET’
De vraag is derhalve welke invloed de
gewij zigde Alcoholwet heeft op bedrij ven
wanneer ze als werkgever aan het
personeel alcohol verstrekken. Dit
bij voorbeeld in het kader van een
vrij dagmiddagborrel. Doet een werkgever
dit ‘anders dan om niet’ wanneer de
arbeidsrelatie voorwaarde is voor de
aanwezigheid bij de vrij dagmiddagborrel?
Hebben werkgevers dan ook een horeca-
en drankvergunning nodig? In het licht van
de bovengenoemde defi nitie is voor het
antwoord op deze vraag doorslaggevend
of het schenken van alcohol op dat
moment bedrij fsmatig is of niet. Ook is het
van belang of de bedrij fsruimte op het
moment van de vrij dagmiddagborrel voor
publiek is geopend.
Een loods of kantoor is in principe niet
altij d toegankelij k voor derden c.q. publiek
en kan daarnaast worden afgesloten voor
een besloten kring. Dit geldt overigens
ook voor alcoholhoudende drank. Het lij kt
een kleine moeite om alcoholhoudende
drank achter gesloten kastdeuren te
bewaren. Verder wordt alcohol in de
dienstverlenende en/of industriële sector
vaak niet in het kader van de uitvoering
van de bedrij fsactiviteit geschonken/
aangeboden. Op een kantoor of in de
industriële sector ontbreken daarnaast ook
de horecafaciliteiten. Resteert de vraag of
de fi nanciële last van de vrij dagmiddag-
borrel indirect op de schouders van een
werknemer komt te liggen.
AAN DE RECHTER
De rechter heeft zich nog niet over deze
materie uitgelaten. Echter, het is een feit
dat een aantal ondernemingen reeds een
boete heeft gekregen, opgelegd door
gemeentelij ke handhavers omdat tij dens
een borrel op het werk alcohol werd
geschonken. De rechter zal zich dan ook
binnenkort over voornoemde vraagstuk-
ken moeten buigen. Vast staat dat de
rechter ervoor zal moeten waken dat de
AANSPRAKELIJ KHEID WERKGEVER
Al eerder constateerden we dat de aansprakelij kheid van
een werkgever voor zij n werknemer niet eindigt bij de deur
van het bedrij f. Lees het artikel ‘Vrij dagmiddagborrel kan
ook anders uitpakken’ in GIB #3 – juni 2021.
36-37_alcohol.indd 36 07-09-2022 12:02