Vakblad

Glas in Beeld 1 – februari 2018

In deze editie

De februari-uitgave van Glas in Beeld staat weer boordevol actuele ontwikkelingen uit de wereld van vlakglas. Hier een greep uit de onderwerpen.

Uitstekend jaar voor bouwsector De Nederlandse economie is in 2017 hard gegroeid en daar heeft de bouwsector flink aan bijgedragen. In het verlengde van de bestaande woningmarkt, is ook de woningbouw behoorlijk doorgegroeid. Zo zijn er in 2017 65.000 nieuwbouwwoningen opgeleverd. De utiliteitsbouw laat inmiddels ook weer een groei zien, de verwachting is dat de totale bouwsom in 2017 10 procent hoger uitkomt dan een jaar geleden. Dit blijkt uit de nieuwste prognoses van BouwKennis.

‘Verhouding met smelters was als haat-liefde’ Scheuten Glas is sinds september vorig jaar in handen van private equity investeerder Value Enhancement Partners (VEP) uit Amsterdam. Met de overname is invulling gegeven aan de opvolging van Jacques Scheuten (70) die daarmee afscheid neemt van de glassector. De hoogste tijd voor een interview met deze Noord-Limburgse glassfinx die jarenlang zijn stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van de Nederlandse glassector. ‘Mijn agenda is nog gevuld, maar ik schrijf hem nu zelf vol.’

Jerry Kers nieuwe eigenaar La Paloma Jerry Kers heeft per 1 januari de aandelen van Glashandel La Paloma in Apeldoorn overgenomen van zijn oom Bertus. Daarmee blijft het in 1942 door Albertus Kers opgerichte en dus 75-jarige bedrijf in familiehanden.

Glas en innovatie in DNA Lerobel Lerobel is een nieuwe weg in geslagen. Het bedrijf uit Hasselt (B) heeft in Yannick Leroi en Chris Franck twee nieuwe DGA’s, heeft met de investering in TPS-lijn haar productieprogramma verder uitgebreid en heeft met een kantoor in Amersfoort nu ook een uitvalsbasis in Nederland. Een nieuwe huisstijl, gepresenteerd tijdens een open huis in september, maakt nog eens duidelijk dat Lerobel meer naar buiten wil treden als allround producent en leverancier van hoogwaardige glasproducten.

Aan bron scheiden vlakglasafval wettelijk verplicht Komt een bepaalde afvalstof tussen een andere afvalstof, dan kan deze niet op een volwaardige manier worden hergebruikt. Vlakglasscherven bijvoorbeeld die tijdens een sloopproject bij het bouw- en sloopafval terecht komen. Dit glas kan nooit meer worden hergebruikt voor de productie van nieuw glas. Niet alleen zonde, maar feitelijk zelfs strafbaar want het Bouwbesluit verplicht dat vlakglas, al dan niet met kozijn, bij sloopwerk aan de bron gescheiden moet worden.

Kunstschatten Rijksmuseum schitteren achter waterval van glas Luchthaven Schiphol beschikt sinds september over een prestigieuze glasconstructie op de Holland Boulevard. De binnenwanden van dit glaspaviljoen voor het Rijksmuseum bestaan uit 10.000 verlijmde glaspanelen van Saint-Gobain Glassolutions. De Hermans Groep nam de engineering, de doorontwikkeling op technisch en visueel vlak en de montage voor haar rekening.

Productie ‘slim glas’ wereldwijd opgeschaald De productiecapaciteit in schakelbaar glas is de laatste maanden enorm opgeschaald. Met investeringen spelen drie grote fabrikanten in op de wereldwijd toegenomen vraag naar ‘slim glas’. Het aan de NYSE beursgenoteerde Avery Dennison heeft in oktober een belang genomen in het Israëlische Gauzy, producent van films voor schakelbaar glas. Merck heeft in november in Veldhoven een productiefaciliteit voor Liquid Crystal Windows geopend. En AGC en Kinestral Technologies zijn in december meerdere joint ventures aangegaan voor de wereldwijde commercialisering van Halio glas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.