Vakblad

Glas in Beeld 3 – juni 2017

In deze editie

De juni-uitgave van Glas in Beeld staat weer boordevol actuele ontwikkelingen uit de wereld van vlakglas. Hier een greep uit de onderwerpen.

Transformatie VROM-gebouw Van gehard glas naar drievoudige gelamineerde beglazing. Van enkel naar neutraal zonwerend glas. Van ‘gewone’ glaspakketten naar gecompliceerde, letsel-, inbraak- en brandveilige glassamenstellingen. Van gangbare naar grote glasmaten. De transformatie van het voormalige ministerie van VROM, tegenwoordig benoemd als Poortgebouw aan de Rijnstraat 8, beschrijft de ontwikkeling van glas van de afgelopen 25 jaar.

Trap van beton en glas in kantoor (foto) ABT Ingenieursbureau ABT heeft recent een slanke trap van glas en beton gerealiseerd voor haar eigen hoofdkantoor in Velp. De hybride trap overspant een afstand van bijna 6 meter, zonder ondersteuning of verstijvingsribben. Het glasaandeel van de trap is gemaakt in samenwerking met Si-X uit Benthuizen en gaat volgens ABT zowel ‘productie- als rekentechnisch ver voorbij de grens van het gangbare’.

Schakelbaar glas voor ‘smart buildings’ Met schakelbaar glas, ook wel dynamisch glas genoemd, is het mogelijk de lichtdoorlatendheid van een glazen gevel te veranderen. Zo is het mogelijk de lichtintensiteit en warmtedoorlatendheid van een facade aan te passen aan de weersomstandigheden. De ins en outs van schakelbaar glas voor ‘smart buildings’.

Pilkington ScreenLine voor Bol.com In het nieuwe distributiecentrum van Bol.com in Waalwijk worden ScreenLine glaspanelen van Pilkington Nederland toegepast. Mede door de zonwering tussen het glas wist dit project een BREAAM-NL Nieuwbouw & Renovatie Outstanding ontwerpcertificaat te behalen. Goed voor een BREEAM Award 2017 afgelopen maart, de internationale prijs voor duurzame gebouwen. De bouw van het enorme distributiecentrum op bedrijventerrein Haven Acht startte in 2016 en de oplevering is naar verwachting eind dit jaar.

Transformeren met drievoudige beglazing In het voortraject van een transformatie of nieuwbouw wordt tussen opdrachtgever, aannemer en glasbedrijf onvoldoende of zelfs geheel niet gecommuniceerd over de voors en tegens van de toepassing van drievoudige beglazing. Voor het probleemloos toepassen van dit glas, ook bekend als triple glas, is kennisoverdracht echter cruciaal. De voor- en nadelen van drievoudig glas op een rij.

Stel uw vraag aan de redactie Uit de dagelijkse praktijk van het werken met glas komen veel vragen naar boven. Op het oog soms heel eenvoudig, dan weer technisch en ingewikkeld. Maar simpele vragen bestaan niet. Dus stel ze. Namens de redactie van Glas in Beeld geeft adviseur Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas antwoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.