Vakblad

Glas in Beeld 4 – september 2017

In deze editie

De september-uitgave van Glas in Beeld staat weer boordevol actuele ontwikkelingen uit de wereld van vlakglas. Hier een greep uit de onderwerpen.

Glasbalustrades altijd testen Een glasbalustrade met een samenstelling van twee maal 15 millimeter thermisch gehard glas met PVB tussenlaag ondergaat de glasparelzakslingerproef . De balustrade voldoet rekentechnisch aan alle eisen maar toch breken beide glasbladen en zakt het glas als een deken over de rand. Wat is er aan de hand? En die glasparelzakslingerproef, moet die nog steeds?

Innovatieve glazen bruggen Op 15 mei is op spectaculaire wijze een ‘lensliggerbrug’ op The Green Village op het terrein van de Technisch Universiteit Delft in gebruik genomen. De brug, ook wel ‘prototype 1’ genaamd, is circa 14 meter lang, 2,2 meter breed en komt voort uit twee onderzoekstrajecten aan de TU Delft. Deze trajecten staan ook aan de basis van de realisatie van een tweede, voor 99 procent uit glas opgebouwde brug die op termijn prototype 1 zal vervangen.

Alle ogen gericht op glas De Glass Performance Days (GPD) vierden dit jaar hun 25-jarig jubileum. Wat in 1992 startte met een klein groepje van zo’n dertig klanten van het toenmalige Tamglass, het huidige Glaston, is uitgegroeid tot het meest belangrijke congres in de glasbranche. In die 25 jaar waren er voor de GPD’s in Finland en elders in de wereld totaal zo’n 14.000 deelnemers en 1.000 keynote sprekers. De 3.000 presentaties leverden zo’n 10.000 pagina’s aan technische documentatie op. Het thema van dit jaar: ‘All eyes on Glass’.

Nieuwe versie NEN 3569 De actuele versie van NEN 3569: ‘Vlakglas voor gebouwen- Risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend en vallend glas-Eisen’ is van december 2011. Nu, bijna zes jaar later, is er door NEN een gewijzigde versie ter commentaar gepubliceerd. Uit diverse vragen uit de markt ontstond de behoefte de NEN 3569 inhoudelijk aan te passen, waarover binnen de vlakglascommissie tussen alle partijen overeenstemming kon worden bereikt. Consensus is ook een voorwaarde bij normontwikkeling.

Coatings ontwikkelen zich (te) snel Glas van enkele jaren terug is vandaag al niet meer te krijgen waardoor bij vervanging grote kleurverschillen kunnen ontstaan. Oftewel: hoe kan het dat het aanzicht van isolatieglas met een gewone Low-E coating en zonwerend glas alsmaar verandert?

Samen sterk op jubilerend Vitrum De internationale vakbeurs voor glasbewerkings- en glasproductiemachines Vitrum viert dit jaar van 3 tot en met 6 oktober zijn twintigste verjaardag. In juni kwamen op initiatief van de beurs tijdens een conferentie internationale (branche)organisaties bij elkaar met als doel meer samen te werken en kennis uit te wisselen.

Isolatieglas in 16 seconden LiSEC heeft een productielijn ontwikkeld voor de automatische fabricage van isolatieglas waarbij ruiten van 900 x 600 millimeter in 16 seconden worden gemaakt. Deze Velocity maakt drievoudig glas in 24 seconden en breekt daarmee volgens de glasmachinefabrikant uit Oostenrijk alle snelheidsrecords. In de standaard Velocity-versie, met één applicator voor het aanbrengen van de hotmelt afstandhouder, wordt glas in 24 seconden geproduceerd. Velocity Plus daarentegen maakt gebruik van twee applicators en snoept nog eens 8 seconden van de productietijd af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.