Vakblad

Glas in Beeld #6 – december 2019

In deze editie

De december-uitgave van Glas in Beeld staat weer boordevol actuele ontwikkelingen uit de wereld van vlakglas. Hier een greep uit de onderwerpen.

Provinciehuis Antwerpen ‘zwenkt’ met drievoudig glas

In Antwerpen is eind 2018 het nieuwe provinciehuis in gebruik genomen. Architect Xaveer De Geyter maakte een markant ontwerp met een in het oog springende ‘zwenk’ en 683 driehoekvormige ramen. GLASSOLUTIONS produceerde het drievoudige glas dat door het gepatenteerde SGG CLIMAPLUS PLUG-IN systeem oogt als structureel verlijmd maar in feite mechanisch is geborgd. Geen overbodige luxe want de modelruiten hebben een hoogte tot 2.700 millimeter, hellen licht naar voren en hebben een gewicht van circa 500 kg.

Bloem Sealants 65 jaar ‘ouderwets’

We zijn nog een ‘ouderwets’bedrijf, zegt Rob Bloem. ‘We werken met buitenmensen die dagelijks onderweg zijn en we geven nog technisch advies.’ Bloem zegt het met een knipoog maar verklaart hiermee wel het succes van zijn jubilerende bedrijf. De introductie van een specifieke kit voor hielafdichtingen om nóg zekerder te zijn van de verdraagzaamheid met de afdichtingskit van dubbelglas en drievoudig glas bevestigt de klantgerichte aanpak.

Rutger Hooghoed: ‘Verzelfstandiging maakt ons sneller en flexibeler’

‘Als onderdeel van een groot wereldwijd actief concern ben je nu eenmaal gebonden aan soms wat langere procedures. Dat kan ten koste gaan van je daad- en slagkracht. Nu we op eigen benen staan kunnen we sneller en flexibeler inspelen op de wensen van onze klanten.’ Dat zegt commercieel directeur Rutger Hooghoed van GLASSOLUTIONS in Glas in Beeld over de overname door de Duitse investeerder AEQUITA. We interviewen hem en zijn collega’s Jeroen Wildekamp (Financieel Directeur) en Danny Meppelink (Directeur Supply Chain & Productie) over de redenen van de verzelfstandiging van het bedrijf. ‘Die ruimte krijgen we ook van AEQUITA’, vervolgt Hooghoed. ‘Het is een investeringsmaatschappij met veel ervaring in dergelijke verzelfstandigingen en die weet dat je het meeste succes hebt wanneer je het ondernemerschap dicht bij de werkvloer laat.’

Brandwerend glas deels vervangen

In een kantoorgebouw in het midden van het land doen zich visuele verstoringen voor in het brandwerende glas. De vraag of deze verstoringen ook van invloed zijn op de kwaliteit van de brandscheidingen was reden voor een inspectie die in juni is uitgevoerd door Peutz Geveltechniek. Doel van het onderzoek was te bepalen of het glas nog de benodigde brandwerende eigenschappen bezit en of de zichtbare verstoringen reden tot afkeur zijn. Besloten is het glas deels te vervangen.

Mike Pilliod (Tesla): ‘Grotere volumes maken grotere glasmaten’

Mike Pilliod heeft als directeur Manufacturing Innovation de afgelopen zes jaar belangrijke bijdragen geleverd aan het productontwerp en de engineering van Tesla’s voertuig-, energie- en zonneproducten. Hij heeft als missie glas te gebruiken op manieren die eerder ondenkbaar werden geacht. ‘We richten ons altijd op het opschalen. Dit is één van de belangrijkste onderscheidende factoren voor Tesla bij het gebruik van glas; door de productie van grote volumes kunnen we grotere glasformaten gebruiken dan wie ook in de industrie.’ Pilliod was eind juni in Tampere, Finland één van de key-note speakers tijdens de zestiende GPD-glasconferentie.

Glas voor modulaire kantoorrenovatie

Tijdens de negentiende editie van Solar Decathlon Europe (SDE19), kampioenschap energiezuinig bouwen, hebben TU Delft-studenten net naast de titel gegrepen. Hun plan voor het bouwen van een energieonafhankelijke woning, werkend op zonne-energie, werd tweede achter Frankrijk. In het ontwerp van het MOR-team zijn enkele bijzondere toepassingen van glas gebruikt: op maat gemaakte, gekleurde BIPV-panelen, modulair glas voor de keuken en de badkamer, beide toepassingen van Steinfort Glas, en verticale schuiframen met drievoudig glas van Metaglas. Ook de circulariteit van glas speelde een grote rol.

Restauratie Nachtwacht in glazen vitrine

Afgelopen zomer is in het Rijksmuseum ‘Operatie Nachtwacht’ gestart. Het is een diepgaand onderzoek met gebruik van geavanceerde technieken om inzicht te krijgen in gebruikte materialen, schildertechniek en de impact van eerdere restauraties. Verder wil men meer weten over het verouderingsproces van dit wereldvermaarde doek. Een internationaal team van 25 experts maakt bij het onderzoek onder meer gebruik van een grote glazen doos met dubbelzijdig ontspiegeld glas.

Innovatie en nieuwe systemen centraal op Polyclose 2020

Nieuwe en innoverende systemen, trends, nieuwe Europese exposanten, kortom ‘nieuw’ en ‘innoverend’ zijn dé sleutelwoorden voor Polyclose 2020. De beurs opent zijn deuren op woensdag 15 januari om 9.30 uur. De toegang is gratis voor professionals uit de sector mits ze zich online hebben geregistreerd.

Vakgroep GLAS eert 75-jarige leden

Vakgroep GLAS heeft op 28 november na afloop van de ledenvergadering in Ouwehands Dierenpark haar 75-jarige jubilerende leden in het zonnetje gezet. Het gaat om de bedrijven Blom Glasservice, Glas Ockels, Glashandel en Glasslijperij Melieste, Glashandel Martin de Boer, Glasindustrie La Paloma, Kralingsche Glashandel, M.G. Sterk & Zn, Rembrandt Glas en Rob Felix Glas.

2 reacties op “Glas in Beeld #6 – december 2019

  1. Nizanettin Aksu schreef:

    Hello, we are interested in your magazine. Can you send a copy in PDF file of your last edition.
    Can you send media kit for adversiting and web banner.

    Thank you.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.