Vakblad

Glas in Beeld 1 – 2013

In deze editie

In  Glas in Beeld nummer 1 – februari 2013 onder meer aandacht voor  de volgende actuele onderwerpen.

Mogelijke schades isolatieglas Het aloude probleem dat beglazingskit en de randafdichting van isolatieglas elkaar in sommige gevallen niet verdragen lijkt opnieuw de kop op te steken. Lijkt, want concrete schadegevallen zijn er nog niet, maar marktleider Den Braven Sealants voorspelt dat die er kunnen komen en heeft net als de andere kitproducenten haar garantievoorwaarden inmiddels aangepast. Ook het beglazingsoverleg tussen GBO, Fosag, VLK en NBvT, onder voorzitterschap van Theo van der Zwaan van Kenniscentrum Glas, trekt aan de bel. Het kenniscentrum heeft inmiddels een gewijzigde infosheet uitgegeven waarin het aangeeft dat problemen zijn te voorkomen door zo te beglazen dat beide kitten elkaar niet raken.

Double edger Busetti voor Moerstee Moerstee Glasspecialist heeft begin dit jaar een double edger van Busetti in gebruik genomen. Dat het bedrijf uit Kapelle tegen de stroom in investeert hebben we al eerder kunnen vertellen maar directeur Marcel van der Moere is zelf ook verbaasd over de nog steeds groeiende vraag naar gehard glasproducten. En deze uitbreiding maakt Moerstee nog flexibeler als het gaat om het snel leveren van die producten. In de nieuwste uitgave van Glas in Beeld die vandaag verschijnt een gesprek met sales manager Robèrt Rommers van leverancier Pieterman Glastechniek, area manager Angelo Busetti van Intermac en PR-medewerker Jeroen Blanckaert van Moerstee.

Brandveilige stations Veel Nederlandse steden, zoals Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Almere, moderniseren hun stationsomgevingen en breiden die uit met kantoren en horeca- en winkelgelegenheden. Ook de NS wil wonen, werken, recreëren en reizen dichter bij elkaar brengen. De bezoekersaantallen, veiligheidseisen, vermenging van functies en de wens van een eigentijdse en transparante uitstraling vragen om nieuwe mogelijkheden van brandwerende beglazing. Vetrotech Saint-Gobain uit Weert organiseerde afgelopen najaar enkele Glass Academies over dit onderwerp en slaat hiermee een brug tussen architectuur en veiligheid. Sales engineer Mark van Tilborg van Vetrotech doet verslag in de nieuwste uitgave van Glas in Beeld die vandaag verschijnt.

Gezeefdrukt glas New Babylon Met zijn mix van nieuwe en bestaande gebouwen, winkels, kantoren en woontorens is New Babylon in Den Haag een complex project met bijzondere uitdagingen. Een nieuwe glaskap in het voorheen dichte dak van het inpandige winkelcentrum brengt veel daglicht binnen. Een band van gezeefdrukt glas maakt de diverse gebouwen visueel tot één geheel. Om licht en transparantie te winnen is een glaswandsysteem met hardglazen draaideuren ontwikkeld.

Koud gebogen glas Dit derde artikel uit de serie over koud gebogen glas gaat in op de techniek van het buigen van voorgespannen glas. Welke spanningen ontstaan in het materiaal en hoe zijn die te beheersen? De vorige twee artikelen, respectievelijk verschenen in juli en oktober 2011, behandelden de ontwikkeling en geschiedenis van het koud buigen. Van enkel naar gelaagd, isolatie- en triple glas zijn stap voor stap grenzen verlegd.

Glasbewerken beschrijft ambacht tot in detail ‘Glasbewerken’ van Martine Knoppert is een naslagwerk over het ambachtelijk werken met glas zoals dat niet eerder is gemaakt. In januari is een ongewijzigde druk verschenen van het uit juli 2011 daterende boek. Eind vorig jaar was de eerste oplage van 1.000 stuks uitverkocht. De tweede oplage omvat eenzelfde aantal. De hoogste tijd om het breder onder de aandacht te brengen, want de 352 pagina’s tellende gebonden hardcover is een must voor elke ambachtelijke glasprofessional.

 

1 reactie op “Glas in Beeld 1 – 2013

  1. Wil wessels schreef:

    Mijne Heren,ben sinds 20 jaar bezig in m,n eigen atelier met glas bezig,voornamelijk glas in lood.doordat dit ook het laatste jaar minder is geworden,heb ik me bezig gehouden met glasfusing en dan met name muziekinstumenten op ware grootte.Mischien is dit mooi onderwerp voor Uw blad glas in beeld.U kunt op de website enige voorbeelden zien.
    met vriendelijke groet,Wil wessels

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.