Vakblad

Glas in Beeld #1 – februari 2020

In deze editie

GLASDAG 2020: Passie voor glas

Eisma Bouwmedia organiseert op dinsdag 9 juni 2020 een GLASDAG. Glas wordt wel het meest innovatieve bouwmateriaal genoemd. Het materiaal ontwikkelt zich razendsnel en de toepassingsgebieden al net zo. Alle reden om in het verlengde van het succes van andere Eisma-evenementen, zoals de Houtdag en de SchildersVakprijs, de markt bij te praten over ‘de passie voor glas’. De GLASDAG 2020 heeft de voorschrijvende bouw (architecten, adviesbureaus, aannemers) als doelgroepen en vindt plaats bij AFAS in Leusden.

‘Dynamisch glas heeft de toekomst’

Thomsa Glass vertegenwoordigt architecturale glasproducten en -systemen voor speciale toepassingen voor in- en exterieur met de focus op ‘smart glass’. Het bedrijf uit Eindhoven timmert behoorlijk aan de weg. Zo zijn recent in het hoofdkantoor van Eastman Chemicals in Rotterdam Dream Glass privacy glaswanden toegepast en is de dakbeglazing van Theater Carré vervangen door Suntuitive Dynamic Glass. Verder heeft Thomsa de exclusieve verdeling van G-smatt digital media glass voor Nederland gekregen. Directeur José Zaman: ‘Dynamisch glas heeft de toekomst.’

Pieterman Glastechniek open dagen

De open dagen van Pieterman Glas- en steentechniek in Paal-Beringen in januari waren drukbezocht. Het is voor de tweede keer dat het Belgische filiaal van Pieterman met een driedaags evenement haar deuren opende. Tijdens deze dagen konden de bezoekers kennismaken met een uitgebreid aanbod aan glas- en natuursteenmachines, waterzuivering, opslagrekken en heftoestellen voor glas, natuursteen, composiet en keramiek. Er zijn een kleine 200 bedrijven afgekomen op dit evenement.

Beter worden met dynamisch glas

Grote ramen verbinden ons met de buitenwereld en sturen zoveel mogelijk natuurlijk daglicht de binnenruimte in. Nadeel is dat met het licht ook de zonnewarmte binnenkomt en koeling veel energie vraagt. Met schakelbaar of dynamisch glas wordt dit voorkomen: hoog thermisch en visueel comfort wordt gecombineerd met een groot energiebesparingspotentieel. Een recent project is het zorgcentrum voor ouderen avondzon in Erpe-Mere, België. In het atrium is schakelbaar Halio Glas van AGC toegepast.

Veilig dansen in glazen ruimte?

In een uitgaanscentrum wordt sinds kort muziek geproduceerd in een ruimte die voorheen een buitenruimte was. Deze buitenruimte was rondom voorzien van vliesgevels met daarin enkelglas. De buitenruimte is recentelijk voorzien van een dak waardoor de ruimte eronder binnengebied is geworden. Vanwege de grote afmetingen van deze ruiten zijn er bij gebruikers/bezoekers twijfels ontstaan over de sterkte van deze ruiten. De vraag is ontstaan of dit glas kan breken als gevolg van hoge geluidniveaus in de hal.

‘Hé Franske kom eens langs’

Frans van Bree is na vijftig jaar in het glas te hebben gewerkt in november met pensioen gegaan. Het gesprek met deze aimabele Brabander die 34 jaar voor Scheuten Glas werkte, is één lange geschiedenisles waarin vele namen de revue passeren. De geschiedenis van de glassector welteverstaan. ‘Maar vijftig jaar is niks’, zegt Van Bree. ‘Nu begrijp ik wat mijn ouders altijd bedoelden: voor je het weet is het voorbij.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.