Vakblad

Glas in Beeld #2 – april 2020

In deze editie

De nieuwe uitgave van Glas in Beeld staat weer vol actuele artikelen over het werken met en het toepassen van vlakglas. Een greep uit de onderwerpen.

Glas als kolom grensverleggend

Wanneer een opdrachtgever de wens uitspreekt een dragende glasgevel te willen maken zonder zichtbare kolommen, dan kan het een oplossing zijn om de gevelruiten die extra functie te geven. Het door glas laten dragen van de verdiepingsvloer of het dak heeft natuurlijk constructieve gevolgen. Het glas moet dan worden berekend op een combinatie van drukkracht en windbelasting en zelfs trekkracht zou mogelijk kunnen zijn. Glasimpex uit Schiedam heeft de afgelopen jaren in drie projecten gevelglas als kolom toegepast. Hierbij is de grens van wat constructief mogelijk is met glas steeds verder benaderd.

Glass for Europe: impact corona enorm

Glass for Europe roept de Europese Unie op de industriële waardeketen van de vlakglassector te beschermen voor een snel toekomstig herstel. ‘Hoewel gezondheids- en veiligheidsmaatregelen voorop staan, is het belangrijk om zoveel mogelijk na te gaan hoe de industriële voorraad en de levensvatbaarheid van alle actoren in de waardeketen van vlakglas kunnen worden beschermd’, aldus de Europese handelsorganisatie voor vlakglas met NSG Pilkington, Saint-Gobain, AGC en Guardian als initiators. ‘Als de crisis voorbij is, zal het voor Europa essentieel zijn om te kunnen herstellen, de productie opnieuw op te starten en de mensen onder veilige omstandigheden weer aan het werk te krijgen.’

Dagelijks Corona video-interview

Het Corona-virus heeft Nederland in zijn greep. Onze gezondheid gaat voor alles maar wat zijn de economische consequenties? Marco Groothoff spreekt dagelijks met ondernemers en managers van glasbedrijven over de impact van corona op het werk. In Glas in Beeld een samenvatting van de maand maart.

Uitdagende projecten CURA Glass

CURA Glass behoort met meer dan 170 medewerkers en een omzet van ruim 44 miljoen euro tot Europa’s grootste leveranciers van vlakglas. Het bedrijf uit Lopik is vooral bekend als ‘totaalleverancier’ en de in 2014 gestarte productie van gelaagd glas. Maar tot ‘het zorgen voor glas’ behoort ook het maken van werken, direct in opdracht van aannemers en gevelbouwers. Commercieel manager glastechniek Erwin Rupert is trots op de projecten die hij met zijn team uitvoert. We lichten er drie recente met hem uit: Monarch III in Den Haag, de Toren van Hoorn en de Brabo II-tunnel in Antwerpen.

The making of the Dome

Als een fonkelende diamant schittert het dak van Capital C op de historische diamantbeurs. De unieke koepel heeft een ‘gridshell’, een dubbelgekromd raster van buislaser gesneden staal, met zo vlak mogelijke glaspanelen. Met gridshells zijn grote overspanningen te realiseren met een minimum aan materiaal. Het zonwerende glas met de bekende SN 51/28 coating is van Guardian Glass, geproduceerd door CRISTEC Glass uit Spanje, onderdeel van de Cricursa Group.

Wereldrecord Sedak: tripleglas (bxh) 19,21 x 3,04 meter

Groot, groter, grootst. Sedak uit Gersthofen (D) blijft records breken. Na de grootste geprinte ruit, de grootste isolatieglasruit en de grootste gelamineerde glasligger heeft de glasproducent nu de grootste tripleglasruit geproduceerd. Het gaat om vier tripleglasruiten van (bxh) 19.210 x 3.040 millimeter. Het glas is beeldbepalend zijn voor het nieuwe Wagner Design Lab, een showroom van meubelproducent Wagner in Langenneufnach (Beieren). Aan beide zijden van het slanke gebouw wordt door toepassing van twee ruiten een glasoppervlak van bijna 120 vierkante meter gecreëerd.

NEN 3569: uitleg van het overzicht

Kenniscentrum Glas heeft in samenwerking met Bouwend Nederland Vakgroep Glas, OnderhoudNL, NBvT en VMRG een infosheet uitgebracht als toelichting op NEN 3569. Sinds het uitbrengen hiervan in 2018 worden er toch nog regelmatig vragen gesteld. In Glas in Beeld geven we de antwoorden op de volgende vragen.

  • Wat is ‘hoogte’ of ‘h’?
  • Wat is ‘bereikbaarheid’?
  • Wat betekent ‘Glas toegepast als scheidingsconstructie ter plaatse van een ontsluitingsweg’?
  • Wat is een ‘deurconstructie’?
  • Hoe zit met ‘draaiende delen’ (niet zijnde deurconstructies)?
  • Hoe zit het met het ‘niet bereikbare deel’?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.