Vakblad

Glas in Beeld #2 april 2021

In deze editie

De nieuwe Glas in Beeld (#2 – april 2021) staat weer boordevol actualiteiten uit de wereld van het vlakglas. Ook tips voor het verder professionaliseren van je bedrijf en het toepassen van glas vind je in de nieuwe uitgave. Een greep uit de onderwerpen.

Thermochrome coatings BMC van lab naar pilot

De innovatieve coatings van het Brightlands Materials Center (BMC, een samenwerkingsverband tussen TNO en de Provincie Limburg) gaan een volgende fase in. Zowel de thermochrome coating voor energie efficiënte beglazing als de coating voor vuilafstotende gekleurde PV-panelen verlaten het laboratorium. Ze worden via het project LEEF binnenkort toegepast in twee pilots. Enkele glasbedrijven nemen deel aan LEEF dat met subsidie van Europa tot stand is gekomen: Glass for Glass voor het inbranden van het glas en Vindico voor het beschermen van de PV-panelen.

Slimme glasgevel voor duurzaam Pharos

Het kantoorpand van Pharos in Hoofddorp heeft een grondige renovatie ondergaan waarbij gezondheid, duurzaamheid en innovatie voorop stonden. Het glas in de vliesgevel van de laagbouw bevat enkele duurzame componenten waaronder geïntegreerde zonwering, zonnecellen en sensoren. In de innovatieve gevel is Pilkington Insulight Therm met Pilkington Optitherm SI1 A en Pilkington Optitherm S3 toegepast. Hiervan is een groot deel samengebouwd met Pilkington Insulight met ScreenLine, zonwering met interne motor, en de SmartWindow technologie van PHYSEE.

Visser Spiegels & Glas 75 jaar jong

Visser Spiegels & Glas bestond in 2020 75 jaar. Corona gooide roet in het eten van eventuele festiviteiten maar het jubileumjaar is toch gedenkwaardig. Zo hebben de bedrijfspanden en kantoren een metamorfose ondergaan. Vanaf dit eerste kwartaal kunnen Eddy en Jolanda Visser en hun zoon Gilles relaties te verwelkomen in de nieuwe showroom. Vorig jaar werd het machinepark reeds uitgebreid met een nieuwe verticale CNC en een was- en slijpmachine. Ook is het glasbedrijf per 1 oktober exclusief dealer voor de Benelux geworden van D&D Builders & Hardware glasbeslag. Alle reden om langs te gaan in Duiven.

Cara Stekelenburg: ‘Happy in mannenwereld’

Cara Stekelenburg van het gelijknamige bedrijf heeft geen enkel probleem om werk en privé te combineren. ‘Naast elke geslaagde man staat vaak een goede vrouw’, zegt ze, ‘en ik denk dat het andersom ook zo is. Naast een werkende vrouw moet er ook een man zijn die het thuis op kan pakken. Ondanks dat mijn man ook een eigen bedrijf heeft pakt hij dat goed op en kunnen we het samen goed regelen.’

Milieu steeds beter verkoopbaar

Was het implementeren van een milieuvisie voor bedrijven tien jaar terug nog een noodzakelijk kwaad, vandaag de dag bevindt duurzaam ondernemen zich zelfs op de bureaus van afdelingen marketingcommunicatie. Milieu is steeds beter verkoopbaar, ook voor glas dat voor de productie ongekend veel energie vraagt maar tegelijkertijd enorm bijdraagt aan ons welbevinden. Welke systemen worden door de glasfabrikanten ingezet ter bevordering van duurzaam bouwen? Wat is hun milieuvisie? Wat doen ze intern aan het verbeteren van hun ecologische voetafdruk? Welke tools gebruiken ze voor de ‘verkoop’ van milieu? We maken een alfabetisch rondje langs de fabrikanten AGC Glass, Europe Pilkington Nederland, Saint-Gobain Glass en Scheuten Glas.

Draadglas geen veiligheidsglas

De afgelopen winter heeft Nederland sinds lange tijd weer te maken gehad met hevige sneeuwval. Dit heeft in het verkeer tot veel ongemak geleid. Maar ook bij enkele gebouwen heeft dit problemen gegeven. Zo heeft vallende sneeuw met daarin brokken ijs bij een lichtstraat boven het restaurant van een zorginstelling voor schade gezorgd. De schade was aanzienlijk en vanwege de ernst van de situatie is Peutz Geveltechniek verzocht de situatie te analyseren. Conclusie: uit het onderzoek en de berekening blijkt dat draadglas nooit in de lichtstraat toegepast had mogen worden.

Afscheid Klaas de Bok met schets 40 jaar glas

‘Veertig jaar geleden, tijdens mijn intrede in de glasbranche, was de glaswereld in Nederland verdeeld. Je had smelters, producenten, importeurs, groothandel en verbruikers. De groothandel was een belangrijke schakel. Hier stond voorraad op stock en werd de bewerking en distributie verzorgd.’ Zo begint Klaas de Bok zijn naar Glas in Beeld ingezonden terugblik op veertig jaar werken in én met glas. De Bok nam vorig jaar bijna geruisloos afscheid van Glashandel Sneek en de glassector. Hij verkocht zijn bedrijf aan VAG Glas, onderdeel van de Olijslager Groep. Tijd voor een goed gesprek, waarvan u op onze site als podcast een weergave vindt. In dit artikel zijn kijk op veertig jaar glas.

Geluidwerend glas onderdeel totale constructie

‘Wij zijn net verhuisd en hebben last van het geluid dat van buitenaf komt. Onze werkplekken grenzen aan de drukke straat. Kunt u adviseren welk glas het beste voor ons is om het geluid te weren?’ In onze rubriek ‘Uit de praktijk’ geeft Peter van Dijk van Kenniscentrum Glas antwoord op deze vraag. Dat doet hij ook op de vraag Waarom half gehard glas toepassen? Een glaszetbedrijf biedt een serredak aan in de samenstelling 6(15)66.2. Dient het glas thermisch versterkt of thermisch gehard te worden uitgevoerd?

Nieuwe rubriek: Veilig werken

In de nieuwe rubriek ‘Veilig werken’ zal Jac Verrijt van Scheuten de komende nummers van Glas in Beeld inzoomen op hoe wij in de glasindustrie omgaan, of behoren om te gaan, met de verschillende onderdelen van het Arbeidsomstandighedenbesluit. Dat doet hij vanuit mijn achtergrond als hoger veiligheidskundige werkzaam binnen Scheuten Glas, afgewisseld met de column Duurzame Inzetbaarheid van Dave Hoffmann. Verrijt zal daarbij ingaan op zaken als PBM’s, hijs- en hefmiddelen, mobiele arbeidsmiddelen, duurzame inzetbaarheid, gevaarlijke stoffen en biologische agentia, zoals virussen. Het doel hiervan is om praktische handvatten te geven voor alledaagse vragen en onduidelijkheden.

Digitale uitreiking Glas Award

De Glas Award 2021 wordt op 16 september digitaal uitgereikt. De winnaars van de tweejaarlijkse prijs zouden oorspronkelijk op het Glasplein tijdens de BouwBeurs bekend worden gemaakt. Door het verzetten van de beurs, is de uitreiking nu online. De inschrijftermijn voor de Glas Award sluit op 1 juni.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.