Vakblad

Glas in Beeld 3 – juni 2019

In deze editie

De nieuwe Glas in Beeld is uit en deze juni-uitgave staat weer boordevol actualiteiten uit de wereld van vlakglas.

‘Notre-Dame met glasdak haalbaar’

Op 15 april verwoestte een grote uitslaande brand het middenschip van de Notre-Dame. Het idee van de Frans-Belgische architect Vincent Callebaut voor herbouw met een glazen dak krijgt lof. Volgens Mick Eekhout is het een haalbaar idee.

Energiebesparing beglazing gekwantificeerd

Een onderzoek van TNO toont aan dat bijna 30 procent van het energieverbruik van de Europese gebouwen voor verwarming en koeling kan worden bespaard als alle gebouwen zijn uitgerust met hoogwaardige isolerende en zonwerende beglazing.

Atrium blijft koel door pv, print en ventilatie

Het voormalige backofficekantoor van ING en Westland Utrecht Hypotheekbank in Amsterdam is gerenoveerd tot een hoogwaardig kantoor met een BREEAM-certificering Very Good. Een glasprint met een dekking van 30 procent draagt bij aan het beperken van de opwarming.

Glashandel spitters blij met Bohle Sedimentor

Bij de machinale bewerking van glas ontstaat glasstof. Dit verontreinigt het proceswater en maakt een regelmatige reiniging van het water noodzakelijk. De waterzuiveringsinstallaties van Bohle helpen daarbij. Glasbedrijf Spitters maakt sinds de zomer van 2018 gebruik van een dergelijk systeem.

HR classificatie verwarrend

De aanduidingen HR, HR+ en HR++ voor isolatieglas zijn al jarenlang ingeburgerde begrippen. De exacte betekenis van de classificatie is in de loop der jaren veranderd, hetgeen tot verwarring kan leiden.

GSF Glasgroep neemt Sukkel Glas over

GSF Glasgroep uit Lelystad heeft vorig jaar Sukkel Glas uit Hilversum overgenomen. Maarten Rood van GSF volgde zijn ouders acht jaar terug op en heeft grote ambities met Sukkel Glas gezien de ligging in Het Gooi. Echter, moet hij die bijzondere, maar in de regio zo bekende bedrijfsnaam nu handhaven of niet?

Isolatieglas steeds energiezuiniger

De afgelopen tientallen jaren is glas in hoog tempo energiezuiniger geworden. Technische innovaties hebben geleid tot een product dat warmte-isolerend is, daglicht binnenlaat en, indien gewenst, zonnewarmte weert. De beglazing vormt een steeds energie-efficiënter onderdeel van gebouwen. Na drievoudig glas is er nu ook vacuümglas.

Uit de praktijk

Kan glas de straling van telecommasten weren? En is het zinvol beluchte beglazing aan de warme zijde volledig te dichten in het kader van luchtdicht bouwen? We geven het antwoord in onze rubriek Uit de praktijk.

2 reacties op “Glas in Beeld 3 – juni 2019

 1. C Sellenrode schreef:

  Graag zou ik, indien mogelijk, Glas in Beeld nr 3 van juni 2019, met daarin het artikel over de overname van Sukkel Glas in Hilversum ontvangen.

  Met vriendelijke groet,
  Cor Sellenrode
  Stroom Eschlaan 28
  7623 CT Borne

 2. Marco Groothoff schreef:

  U kunt een gratis proefexemplaar opvragen via deze link:
  https://www.glasinbeeld.nl/17111/gsf-glasgroep-neemt-sukkel-glas-over/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.