Vakblad

Glas in Beeld #4 september 2020

In deze editie

De nieuwe Glas in Beeld is uit en staat vol actualiteiten over vlakglas. In deze uitgave speciale aandacht voor duurzaam bouwen.

‘Monsterkoffer’ helpt verkoop isolatieglas

‘Nederland staat met het energiezuiniger maken van woningen voor de grootste transitie ooit. De meeste uitdagingen hebben grote gevolgen, zoals het van gas los maken en isoleren van gevels, vloeren en daken. Eén maatregel is echter veel minder ingrijpend. Het vervangen van enkel en dubbelglas door HR++ isolatieglas is snel en goedkoop uit te voeren. En met een kleine extra investering kiest u voor nóg meer isolatie, comfort en veiligheid.’ Dit is de inleiding van de flyer in de monsterkoffer die AGC recent heeft uitgegeven voor glasbedrijven en ZZP’ers. De koffer kost 169 euro ex BTW en is door glasbedrijven op te vragen via de afdeling Marketing van AGC Nederland. In de koffer zijn modellen te vinden van een vijftal samenstellingen met toegevoegde waarde. Die worden in de flyer ook toegelicht.

Dubbelrol glasgevel duurzame oplossing

Geïnspireerd door noodzakelijke bezuinigingen ontwierpen ABT, Si-X en Mecanoo een constructieve gevel voor het Co-Creation Centre in Delft. Hierdoor kon de dragende constructie van het gebouw achterwege blijven en werd niet alleen geld bespaard maar ook materiaal. Qua constructiematerialen is glas bijzonder want het dient als gevelinvulling om licht door te laten én kan constructief worden gebruikt. Door deze dubbele functie kan op materiaal bespaard worden. Maakt deze dubbelrol het materiaal duurzamer dan andere bouwmaterialen?

‘Fineo vacuümglas doet wat het belooft’

Het is prachtig om in een oud pand te wonen. Maar je wilt wel het comfort van vandaag de dag. Met dit glas kan dat: het gebouw behoudt z’n uitstraling, je hebt geen dikke kozijnen nodig en bereikt toch optimale warmte-isolatie.’ Kunstenaar en tentoonstellingsmaker Casper ter Heerdt heeft een appartement in Het Klooster in Beuningen. Het complex biedt kunstenaars, muzikanten en dichters al bijna veertig jaar betaalbare woon- en werkruimte. Net als Ter Heerdt is ook eigenaresse van het pand, Cobi van Hemmen, enthousiast over de verbetering van het binnenklimaat door het aanbrengen van vacuümglas. ‘FINEO doet wat het belooft.’

Jaren tachtig woning verduurzaamd met glas

Vooropgesteld: ik ben hoofdredacteur van Glas in Beeld, weet dus iets van glas en heb in deze case een bevriend echtpaar een beetje over de drempel geholpen. Ook heb ik door het laten uitvoeren van een thermografie en luchtdoorlatendheidsonderzoek iets meer overhoopgehaald dan je ‘normaal’ zou doen. Maar dit allemaal voor het goede doel: aantonen dat het zinvol is om een woning te verduurzamen door het glas te vervangen.

Transparant kantoor ING inspireert en verbindt

Begin dit jaar is Cedar, het nieuwe kantoor voor de grootste bank van Nederland, officieel geopend in Cumulus Park in Amsterdam. Benthem Crouwel Architects en HofmanDujardin ontwierpen de open, transparante en duurzame werkplek voor 2.800 werknemers. Het kantoorgebouw faciliteert ING’s nieuwe manier van werken – agile, flexibel en innovatief – en inspireert tot ontmoeting, verbinding en creativiteit. Cedar is bekroond met het duurzaamheidslabel BREEAM-NL Outstanding. De glasgevels zijn van Trisolide Brilliant 70/35, triple glas van Scheuten.

Landvac vacuümglas goedgekeurd

LandVac vacuümglas van Vacuum-glas.eu uit Zwanenburg beschikt sinds april over een zogeheten gecontroleerde gelijkwaardigheidsverklaring. Met een dergelijke verklaring toets je de Energieprestatie van een gebouw. Een doorbraak voor LandVac dat met een Ug-waarde van 0,45 W/m2K beter presteert dan triple glas. Het vacuümglas is vanwege deze verklaring goedgekeurd voor toepassing in ons land. Dit heeft onmiddellijk geresulteerd in het verduurzamen van een aantal woningen in Amsterdam. Woningcorporatie Eigen Haard laat het glas van leegkomende mutatiewoningen in Amsterdam Noord vervangen.

Draadglas Zwolse kolos vervangen

Het Maagjesbolwerk oogt als een fort in het centrum van Zwolle. Passanten zien een bakstenen kolos, omgeven door water en met, sinds kort, nieuw beglaasde luifels ter vervanging van de industrieel ogende platen draadglas op het dak. Dit glas en de bevestigingsconstructie bleken te gevoelig voor harde windvlagen en raakten bij verschillende stormen beschadigd. Tijd om niet telkens te herstellen maar om definitief in te grijpen vond de VvE Woningen Maagjesbolwerk. Service Glasherstel OverGelder verving het draadglas door gelaagd glas met matte folie. In samenwerking met Vlakglas Recycling Nederland (VRN) is het oude glas gerecycled.

Huiskopers tevreden met duurzaamheid

Mike Pellewever en zijn vriendin Lianne zijn sinds kort de trotse eigenaren van hun eerste woning aan de Johan Buziaustraat in Hengelo. Ze kochten het huis van woningcorporatie Welbions met een bijbehorend duurzaamheidspakket, geleverd door het verduurzamingsplatform Reimarkt. ‘Echt top, dit scheelt een hele hoop werk.’

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.