Vakblad

Glas in Beeld #5 – november 2019

In deze editie

Technovation Center jaagt innovatie AGC aan

‘Glas creëert emotie tussen mensen en hun omgeving’. Deze openingszin van de presentatie van het Technovation Center van AGC in Gosselies (B) geeft aan op welke wijze de fabrikant de ontwikkeling van glas ziet. Niet alleen ‘innoveren om te innoveren’ maar nieuwe producten ontwikkelen vanuit de functionaliteit en esthetische mogelijkheden. Altijd gericht op duurzame toegevoegde waarden voor de mens.

Letselbeperkend glas verplicht in woningen

Een nieuwbouwwoning ergens in Nederland. Op de begane grond is in de woonkamer een schuifdeur met glas toegepast met toegang tot de tuin. De onderkant van het glas is onder de 0,85 meter. Volgens de eisen van NEN 3569 zou in deze standaardsituatie letselbeperkend glas moeten worden toegepast. Maar de vraag die dan vaak gesteld wordt luidt: is het wettelijk verplicht om hier letselbeperkende beglazing toe te passen? Sommigen denken dat dit niet het geval is, maar dit glas is hier wel degelijk verplicht.

Pilkington en PHYSEE bundelen krachten

Het contrast kan niet groter. De één een internationale glasproducent met een lange historie, de ander een jonge tech pionier. De één wereldwijd actief met 27.000 medewerkers en productiefaciliteiten in dertig landen, de ander in drie jaar gegroeid van drie naar veertig medewerkers met de productie nog in de kinderschoenen. Toch hebben Pilkington Nederland uit Enschede, onderdeel van de NSG Group, en PHYSEE uit Delft met succes de krachten gebundeld.

KöhlerWoodcap verpakt voortaan slim en duurzaam

Ewoud Cankrien geeft het stokje van Köhlerwoodcap per 1 januari 2020 over aan zijn zoon Bernd die al een paar jaar meedraait en innoverende veranderingen aan het doorvoeren is. Zo levert het Rotterdamse bedrijf zijn producten tegenwoordig (zo goed als) plasticvrij en heeft het z’n verpakkingen, zoals dat van celband, slim aangepast aan de wensen van de markt.

Glasverbindingen aan glas met glas

Glas is een fascinerend materiaal. Het is in de afgelopen decennia ontwikkeld van opvulmateriaal naar constructief materiaal. Dit resulteert in bijzondere, dragende, transparante constructies. Anna Eskes wil met haar afstudeeronderzoek naar glasverbindingen aan de TU Delft en bij ABT bijdragen aan deze ontwikkeling.

Chemisch gehard glas alternatief voor balustraden

Voor publieke gebouwen is bij glas voor vloerafscheidingen naast in rekening te brengen puntlasten een lijnlast voorgeschreven van 3,0 kN per strekkende meter. Om aan deze eis te voldoen dient in geval van eenzijdig ingeklemde glazen balustraden bij toepassing van PVB-tussenlagen minimaal 1515.4 thermisch gehard gelaagd floatglas te worden toegepast, een dikte van circa 32 millimeter. Een alternatief is het gebruik van sterkere tussenlagen, maar ook de toepassing van chemisch gehard glas kan als een alternatief gezien worden.

Van Dijken bouwt Instagram paviljoen

Van Dijken Glas Beleving uit Waddinxveen heeft in opdracht van en samenwerking met Si-X een bijzonder glazen paviljoen gemaakt. Dit Instagram Pavilion was tijdens het Lions Festival 2019 de blikvanger op het strand van Cannes. Het glazen ‘regenboogpaviljoen’ is in drie delen geprefabriceerd, vervolgens naar Zuid-Frankrijk getransporteerd en inmiddels na montage, gebruik en demontage weer terug in Waddinxveen. Daar wacht het op hergebruik door Instagram of een nieuwe bestemming.

Nulenergie mogelijk met zesvoudig glas

ScienceDirect (Elsevier) publiceert een interessante studie naar de performance van meervoudig glas, in het bijzonder zesvoudig isolatieglas. Dit glas heeft bij een totale dikte van 117 millimeter en vier Low-E coatings op positie 3, 5, 7 en 9 EN een isolatiewaarde (Ug) van 0,26 W/m2K. Het glas kent een opbouw van 8(18)2,1(18)2,1(18)2,1(18)4(18)8 met vier van de spouwen gevuld met argon gas. De vijfde spouw is ‘ademend’ om de extreme drukverschillen te kunnen opvangen en zo glasbreuk door isochore druk te voorkomen.

Uit de praktijk: wanneer stempelen?

In onze rubriek Uit de praktijk geven we antwoord op twee vragen. Is het aanbrengen van een stempel op glas verplicht? Waar dien je in drievoudig glas kruisroeden en Wiener Sprossen te plaatsen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.