Vakblad

Glas in Beeld #5 november 2020

In deze editie

De nieuwe Glas in Beeld is uit en staat vol actualiteiten over vlakglas. In deze uitgave speciale aandacht voor innovatie.

‘Innovatie is nu eenmaal niet perfect’

Bij het lezen van Glas in Beeld #4 – september 2020 viel één van onze lezers het detail in het artikel over het Co-Creation Centre in Delft op. Kan dit wel zo uitgevoerd worden? Gaat de constructieve kit niet scheuren? Verder wijst hij ons op het feit dat het overstek van het gebouw relatief klein is. Dat zet vraagtekens bij de energiezuinigheid van het gebouw. Maar ‘Innovatie is nu eenmaal niet perfect’, zegt constructeur Diana de Krom van ABT, auteur van het artikel, in antwoord hierop.

CristalCare beschermt vlakglas levenslang

Perfornan Technologies uit Hillegom heeft een methode ontwikkeld om vlakglas gedurende zijn levensduur te beschermen. Een jaar terug spraken we nog over ‘claimt te hebben’ in plaats van ‘heeft’. Maar inmiddels hebben bedrijven als IGP, Scheuten, Steinfort, Visser Spiegels & Glas, TechGlass, Nissink Glas en Glassfix Marine Services het innovatieve product, CristalCare Pro connect, omarmd en met succes toegepast. Water- en vuilafstotend, graffiti-werend, chemisch resistent, bestand tegen virussen en bacteriën. Wie wil dat nu niet? De vlakglasmarkt lijkt rijp voor bredere toepassing vindt ook Pieterman Glastechniek dat CristalCare glasveredeling in zijn programma heeft opgenomen.

Depot Boijmans spiegelend bolletje

Het depot van Boijmans Van Beuningen in Rotterdam, ’s werelds eerste publiek toegankelijke kunstdepot, opende begin september een weekend zijn deuren. Ruim 7.500 bezoekers maakten van de gelegenheid gebruik het lege kunstdepot ontworpen door MVRDV te verkennen, inclusief de daktuin met uitzicht over Rotterdam. Het depot met spiegelgevel is na de publieksopening weer gesloten om de verhuizing van de ruim 151.000 objecten en de afbouw mogelijk te maken. Het volledig met kunst gevulde en gemeubileerde depot wordt volgend najaar geopend.

Glas als balk: ligger of staander

Wanneer een transparante ligger of staander gewenst is, is ‘glas als balk’ een optie. Afhankelijk van meerdere parameters is een uitvoering in enkel glas of gelaagd glas mogelijk. De te gebruiken glassoort kan niet-voorgespannen, thermisch versterkt of thermisch voorgespannen glas zijn. Combinatie van typen en aantal lagen is eveneens mogelijk. Hetzelfde geldt voor de interlayers. De vraag is wanneer welke combinatie de meest efficiënte toepassing is.

Glas Tech Solutions specialist in glasbeslag

Dimitri van Brug van Glas Tech Solutions in Beek heeft het glasvak met de paplepel ingegoten gekregen. ‘Het werken met glas en gespecialiseerd glasbeslag, maatwerk, vraagt veel meer kennis dan vele mensen denken. “Dat doen we wel even”, hoor je dan. Maar je hebt je nog niet omgedraaid of je hoort een knal. Een dure hardglazen deur in duizend stukjes. Opdrachtgevers weten ons te vinden door onze kennis en ervaring. Zodra het ingewikkelder wordt, komen ze bij mij om mee te denken over de oplossing en het uitvoeren van de montage. Maar ik kan maar op één plaats tegelijk zijn. Juist daarom wil ik ook onze site meer onder de aandacht brengen voor het snel bestellen van gespecialiseerd glasbeslag.’

Niet alleen sterkte glazen U-profielen belangrijk

Onlangs is een deel van de glasprofielen in de gevel van het Educatorium te Utrecht aan de bovenzijde naar binnen bewogen. Het gebouw is opgeleverd in 1999. Het geveldeel waar de schade is ontstaan, bevindt zich ter hoogte van de eerste en tweede verdieping. In opdracht van Universiteit Utrecht heeft Peutz Geveltechniek een onderzoek ingesteld om de oorzaak van het incident te kunnen bepalen. Uit gegevens van het KNMI blijkt dat ten tijde van het optreden van de schade in De Bilt windsnelheden zijn gemeten van 17 m/s (windkracht 8).

Glas Like Steel: de kracht van eenvoud

In de eenvoud van Like Steel schuilt de kracht. Industriële interieurs zijn helemaal in en met metalen glazen deuren en puien spelen bedrijven daarop in. LikeSteel heeft een slim en betaalbaar alternatief. Niet het metalen frame maar het glas bepaalt de sterkte en stijfheid van de constructie. Zwart gepoedercoate aluminium profielen doen de rest. Het product is een idee van Louis Grootscholten, DGA van Glass Inside, en wordt via Alex Nagel van Semco nu ook in Duitsland op de markt gebracht. De twee noemen het ‘een grensoverschrijdend product ontstaan uit innovatief partnerschap’.

IIot-oplossing automatisch leegmelden glasbokken

Start-up mPty [spreek uit Empty] heeft een slimme Industrial Internet of Things (IIoT) oplossing ontwikkeld voor glasbokken. Belangrijke meerwaarde: niet alleen de locatie van de bok is bekend, het systeem maakt ook duidelijk of de bok leeg is. Het bedrijf uit Brugge heeft momenteel proeven lopen bij grote glasverwerkers, waaronder Scheuten te Venlo.

Ontwikkelingen in schakelbaar glas

Met schakelbaar glas, ook wel dynamisch of slim glas genoemd, is het mogelijk de lichtdoorlatendheid van een glazen gevel te veranderen. Zo is het mogelijk de kleur, lichtintensiteit en warmtedoorlatendheid van een façade aan te passen, bijvoorbeeld om dynamisch in te spelen op de weersomstandigheden. Er zijn meerdere oplossingen op de markt, waaraan we vaker aandacht hebben besteed (zie o.a. GiB #3 – juni 2017). Maar er zijn nieuwe producten op komst die een nog betere performance claimen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.