Vakblad

Glas in Beeld #6 – december 2020

In deze editie

De nieuwe uitgave van Glas in Beeld staat deels in het teken van brandwerend glas. Meer er zijn meer actualiteiten uit de wereld van vlakglas die om aandacht vragen. Hieronder een compleet overzicht.

Door de corona-bomen het bos niet meer zien

Steeds meer glasbedrijven worden ermee geconfronteerd: een werknemer mag niet op het werk verschijnen omdat hij of zij in quarantaine moet door een mogelijke besmetting met het coronavirus. Maar de werkgever moet toch het loon doorbetalen, ook als de werknemer niet thuis kan werken. Tegelijkertijd loopt de werkgever er tegenaan dat de verzuimverzekering niet uitkeert. Dit probleem groeit explosief nu veel mensen de corona-app gebruiken. Want ook als iemand na een melding via de corona-app negatief getest wordt, moet die toch tien dagen in quarantaine blijven. Toch? Omdat veel bedrijven door de ‘corona-bomen’ het bos niet meer zien, geven we in dit artikel antwoord op veel voorkomende Covid-vragen uit de praktijk van het glasbedrijf.

Pyrobel T EI60 voor Mega Occassion Centrum

De ontwikkelingen op het gebied van brandwerende beglazing gaan snel. Het is om die reden dat ook AGC Glass Europe met haar Pyrobel en Pyrobelite brandwerend glas continu aan de weg timmert. Jan Liebeton (Product & Marketing Manager Fire Resistant Glass) vertelt dat de garantietermijn naar tien jaar is gegaan, dat er een nieuwe site is en dat er verder ontwikkelingen zijn op het gebied van het nagelen van glas. Verder zijn in Duitsland klanten van Etex, waaronder Promat, overgenomen. Een mooi referentieproject is er ook. Het nieuwe Van Mossel Mega Occassion Centrum langs de A2 bij Utrecht ligt in een Plasbrandaandachtsgebied en heeft om die reden EI60 als eis.

Drie robots maken twee slijpmachines stand-alone

Füldner Machines & Service uit Heerlen heeft een bijzondere machineconfiguratie verkocht aan een Zwitserse klant. In de stand-alone opstelling zijn op initiatief van Füldner door Knittel Gläser robots van het merk Kuka gekoppeld aan kantenslijpmachines van Adelio Lattuada. Dit typische voorbeeld van robotisering is vóór de levering opgesteld en getest bij Knittel in Bielefeld (D). Glas in Beeld nam een kijkje bij deze bijzondere configuratie van machines, die niet alleen continu kan draaien maar ook twee medewerkers bespaart. Directeur Jan Wilbers van Füldner praat ons bij.

John van Velzen zwaait af bij Belned

Technisch directeur John van Velzen startte in maart 1979 bij Belned. Een kleine 42 jaar later zwaait hij af en blikt hij terug op een roerige loopbaan in glas- en schilderland. Van Velzen stond feitelijk mede aan de basis van Belned, dat zich oorspronkelijk alleen richtte op glaslatten. Welke rol had hij door de jaren heen en hoe gaf hij daar zijn invulling aan? Wat maakte voor hem het bedrijf zo bijzonder om er zo lang te werken? En hoe heeft hij de markt en de organisatie door de tijd zien veranderen?

Schade brandwerend glas optelsom van fouten

Peutz Geveltechniek is gevraagd om te beoordelen waarom er schade was ontstaan aan brandwerend glas, geplaatst in houten kozijnen. Het betrof brandwerend glas, ongehard met een silicaatgel. Bekend is dat een dergelijke gel te allen tijde beschermd moet zijn tegen vocht, aangezien de gel oplosbaar is in water, ook in een klein beetje water. Verder is de gel hygroscopisch: als de gel onbeschermd is en de luchtvochtigheid hoog genoeg zal de gel wit uitslaan en kristalliseren. Als deze eenvoudige regel om de gel te beschermen wordt overtreden is het wachten op het reageren van de gel met water en het gedeeltelijk oplossen daarvan. Het glas was begin 2015 geplaatst in standaard hardhouten kozijnen. In 2018 kwamen de eerste meldingen van schade binnen en dat aantal nam steeds verder toe. Dit jaar heeft Peutz de schade onderzocht en kwam tot de eenvoudige conclusie dat de richtlijnen van de producent van het halffabricaat, de brandwerende ruit, niet zijn nageleefd. Hierdoor ontstond het risico dat de gel door water zou worden aangetast.

NEN 6068 en 6069: wat kun je met deze brandnormen?

Deze uitgave staat deels in het teken van brandwerend glas en voor deze specifieke glassoort zijn twee normen van belang: NEN 6068 en NEN 6069. NEN 6068 is dit jaar voor het laatst gewijzigd. De norm geeft een methode voor de bepaling van de weerstand tegen branddoorslag en brandoverslag tussen ruimten in gebouwen. NEN 6069 geeft de methoden voor de beproeving en klassering van de brandwerendheid van bouwdelen en bouwproducten. Van de norm wordt momenteel een ‘eenvoudige en daarmee beter te gebruiken’ versie geschreven.

NPR brandwerendheid ramen en deuren gevels

Wat zou het makkelijk zijn als verschillende partijen in de bouwsector dezelfde taal spreken. Op die manier kunnen we misverstanden voorkomen en faalkosten reduceren. De Nederlandse Praktijkrichtlijn 6112 (NPR 6112) is een stap in de goede richting. Het vormt een brug tussen het Bouwbesluit en de Europese verordening bouwproducten (CPR – Construction Products Regulation) voor de toepassing van brandwerendheidseisen en beoordelingscriteria van gevelkozijnen met beweegbare delen (ramen en deuren). De NPR wordt in januari gepubliceerd.

‘Forel isolatieglaslijn grote jas om in te groeien’

Acht jaar terug vond het gesprek met Dirk Boersma nog plaats in de woonkamer. Aan de verbouwing van de schuur tot werkplaats achter het huis werd namelijk nog gewerkt. Naast een goed lopend schildersbedrijf, Vakwerkhuis genaamd, startte de ondernemer uit Woudenberg met de handel in glas. Hij sprak de ambitie uit groot te worden door klein te blijven. Dat lijkt gelukt: inmiddels floreert ook de glaspoot XL Glas & Verf. De groei is zelfs dusdanig dat via Pieterman Glastechniek een nieuwe Forel isolatieglaslijn met gasvulpers in gebruik is genomen. En continuïteit is er ook: Boersma’s zonen Gerlof en Diederick worden klaargestoomd voor een toekomstige opvolging.

‘Nieuwkomer’ Polflam wil Champions League

De ambities van Polflam zijn groot. De Poolse producent van brandwerende beglazing wil meedraaien in de Champions League van aanbieders. Dat lijkt te gaan lukken nu het in handen is gekomen van de Belgische investeringsmaatschappij Baltisse die breed investeert in productinnovatie, brandtesten en productiefaciliteiten. En om in voetbaltermen te blijven: ook op de transfermarkt roert Polflam zich. De ervaren Jean-Louis Canelle, in het verleden werkzaam geweest als Plant Manager bij AGC en Saint-Gobain, is Technisch Directeur geworden. Voor commerciële specialisten is geshopt bij de andere grote producenten van brandwerend glas. Zo is de al even ervaren Roman Abrahams van Pilkington Benelux overgenomen en Commercieel Directeur geworden voor het bewerken van de DACH-landen en de Benelux.

Brandwerende taatsdeuren voor gerevitaliseerde school

Interior Glassolutions uit Veenendaal heeft 24 volglazen brandwerende doordraaiende taatsdeuren geleverd en geplaatst in het gerevitaliseerde Segbroek College in Den Haag. De toegepaste deuren zijn Lunax Porta Contraflam. Hiervan worden er zestien met elektrische vloerveren aangestuurd op de brandmeld- en ontruimingsinstallatie. De architect had de Lunax-deuren van Vetrotech Saint-Gobain reeds in het bestek opgenomen. Het project is aanleiding om bij te praten met Sales Manager Nederland Ruud van der Sterren van Vetrotech. Maar we hebben meer brandende vragen voor hem dan over het project alleen.

 

 

 

 

 

 

 

 

1 reactie op “Glas in Beeld #6 – december 2020

  1. Peter Vosters schreef:

    Als gepensioneerd labo-onderzoeker van voorheen Simson/heden Bostik bv, is het interessant te lezen over transp. kunstofplaten (polyacrylaat en polycarbonaat) vs glas waarbij acetoxy uithardende siliconen op glas zo’n goede hechting geven. Parallel het verhaal van Wacker dat siliconen-eco introduceert obv biomethanol ontwikkelt. Het aankomende blad ‘glad in beeld’ zou ik dat als proef kunnen ontvangen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.