Gisterenmiddag is op de campus van TU Delft een experimentele lensliggerbrug met een overspanning van 14 meter op spectaculaire wijze in gebruik genomen. De brug van glas en staal werd beproefd door een groep van zestig studenten, waarvan dertig studenten Civiel (via U-BASE) en dertig studenten Bouwkunde (via BOUT ). De studenten marcheerden onder meer met z’n allen tegelijk op de maat van de muziek om op deze wijze de statische en dynamische belasting van de brug te beproeven. Ook is de brug asymmetrisch beproefd door met z’n allen aan één zijde te gaan staan.
De bijzondere brug van glas en staal, Prototype 1 genaamd, is een lensliggerbrug van glas en staal, afgedekt met een ecologische groenstrook die de toegang vormt tot The Green Village, de proeftuin voor duurzame innovaties op de campus van de TU Delft. In de brug zijn onder meer glazen diagonalen in de vakwerk liggers en glazen vleugels voor de kabels van de balustrade toegepast. De brug dient als basis voor de definitieve versie: een glazen constructie waarbij gebruik gemaakt gaat worden van in elkaar grijpende glazen bouwstenen. Deze brug moet als een Romeinse constructie zonder lijm zelfdragend gaan functioneren. Een eerder tijdens de bouw van de brug ontstane glazen barst had geen enkel effect op de sterkte en stijfheid. Hoe kwetsbaar glas is bleek nog maar weer eens tijdens het met champagne dopen van de brug: de fles bleef heel maar één van de vier zuilen liep behoorlijke schade op. In aankomende uitgave van Glas in Beeld gaan we dieper in op het ontwerp van de brug, de constructieve werking van de glazen delen en de toekomstige ‘gestapelde’ versie.
Foto’s: Mathijs van de Vliet, Peutz Geveltechniek
Een goede toepassing van duurzaam materiaal, glas.
Gelamineerd glas, wordt met succes toegepast in geluidsschermen langs wegen en spoorwegen. Start bij Amstelveen in 1984. Ook toegepast bij HSL-Zuid.
Geen kerfwerking door afschuren/slijpen snijranden.
Oplegging glas en bevestiging zorgvuldig detailleren. Voorkomen torsie.